İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakarette bulunup tehdit ettiği iddiasıyla tutuklandıktan 18 gün sonra tahliye edilen Ulusal Parti Genel Başkanı Gökçe Fırat Çulhaoğlu hakkında 6 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Çulhaoğlu'nun hakaret ve tehditlerini içerdiği belirtilen videonun Youtube'a yüklenerek aleniyet kazandığı vurgulandı.

Söz konusu videoda, Çulhaoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı kastettiği ve isminden bahsedildiği kaydedilen iddianamede, videonun yayınlandığı linkin altında ''Gökçe Fırat'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok ağır hakaret'' başlığının konulduğu aktarıldı. 

İddianamede, Çulhaoğlu'nun savunmasında, söz konusu konuşmayı Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığına seçilmeden önce başbakan olduğu dönemde yaptığını söylediği anımsatılarak, "Her ne kadar şüpheli bu savunmayı ileri sürmüş ise de söz konusu videonun 23 Nisan 2015'te ilgili siteye yüklenerek yayınlanmış olmasından amacın o sırada cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ve ayrıca tehdit olduğu anlaşılmıştır" denildi.

Videoda kullanılan üslup ve topluma aktarılmak istenen amaca göre Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi ile Anayasa'nın 20. ve devamı maddelerinde güvence altına alınmış olan "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" kapsamında değerlendirilemeyecek nitelikte cebir ve şiddet içeren beyanlar olduğu ifade edilen iddianamede, şüphelinin üzerine atılı suçları işlediğine kanaat getirildiği kaydedildi.

İddianamede, Çulhaoğlu için "Cumhurbaşkanı'na hakaret ve tehdit"ten 1 yıl 8 aydan 6 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Öte yandan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun, avukatının başvurusu üzerine nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce dün tahliye edildiği öğrenildi.