Diyarbakır'daki törende konuşan Barzani,"Türk ve Kürt kardeşlerim bu sürece destek versin" ifadelerini kullandı.

Barzani, Türkçe olarak "Yaşasın Kürt-Türk kardeşliği. Yaşasın barış" dedi.

Törende ilk olarak söz alan Barzani, yaşanan 'tarihi buluşma'nın ilk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Erbil'e gelişi ile başladığını Türkiye ile karşılıklı olarak kardeşlik hisleriyle bağlı olduklarını söyledi.


Artık Ortadoğu halklarının birlikte yaşama zamanı geldiğini, savaşların denendiğini ancak kimsenin savaştan bir yarar görmediğini belirten Barzani artık Türk ve Kürt gençlerinin birbirlerinin kanını dökmemesi gerektiğini ifade etti. Barzani ayrıca 'barış yolunu açtığı için' Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, "Türk ve Kürt kardeşlerim bu sürece destek versin" dedi. 15-20 sene önce Diyarbakır'a gelip böyle bir konuşma yapmasının hayal bile edilmeyeceğini belirten Barzani, bunun barış sayesinde mümkün olduğunu ifade ederek son sözlerini Türkçe, "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği" sözleriyle tamamladı.


Barzani'nin konuşmasından satır başları:


Yeni bir tarih oluşturma zamanıdır. Sevinç içindeyim. Kimse savaştan bir hayır görmedi. Barış temelini çok cesurca atan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Kürt ve Türk kardeşlerimden barış projesini desteklemesini istiyorum. Çözüm sürecini tüm gücümüzle destekliyoruz ve destekleyeceğiz. 15 sene önce böyle bir şey yapamazdık.


Diyarbakır'daki törende kürsüye daha sonra Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses çıktı. Kürsüde Kürtçe ve Kürtçe konuşan iki sevilen sanatçı daha sonra Kürtçe bir parçayı birlikte seslendirdi.


İbrahim Tatlıses'de Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Şivan kardeşime teşekkür ediyorum.37 yıl sonra burada olmasından çok mutluyum. Fark nedir, türkün, kürdün, arabın, çerkezin farkı nedir.Barış için kim elini taşın altına soktuysa ellerine sağlık. Şöhret için, şan gelmedik. Bizim tek isteğimiz barıştır"