DİYARBAKIR

Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları, çocukların eğitim hakkına da darbe vurdu.

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, hendek kazıp barikat kuran, yollara, hendeklere ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan PKK'lı teröristlerin saldırıları, bölgedeki birçok il ve ilçede olduğu gibi Sur'da da çocukları eğitim hakkından mahrum bıraktı.

İlçedeki Yavuz Selim Ortaokulu ve Süleyman Nazif İlkokulu'nu ateşe veren teröristler, saldırılarında hedef gözetmediğini bir kez daha gösterdi.

2015-2016 eğitim öğretim dönemine Türkiye'nin diğer bölgelerindeki akranları gibi heyecanla başlayan öğrencilerin eğitim hakkına ilk darbe, terör örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin "okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısıyla vurulmak istendi.

Vatandaşlardan destek görmeyen bu çağrının ardından ilçelerde saldırılarını artıran PKK'lıların cadde, sokak ve okul önlerine kazdığı hendekler, kurduğu barikatlar ve yerleştirdiği patlayıcı tuzakları nedeniyle güvenlik endişesiyle çocuklar bir süre okullarına gidemedi.

Çocuklar okullarından uzak kaldı

Milli Eğitim Müdürlüklerinin çalışmalarıyla güvenlik açısından riskli görülen okullarda eğitim gören öğrenciler ya aynı mahallelerdeki farklı okullarda ya da farklı mahallelerdeki okullarda eğitimlerini sürdürdü. Ancak bölgede her geçen gün artan terör saldırıları nedeniyle PKK'ya yönelik yürütülecek operasyonlarda vatandaşların can güvenliğinin korunması için uygulanan sokağa çıkma yasakları ile çocuklar okullarından uzak kaldı.

Terör nedeniyle evlerini terk ederek aileleriyle başka il, ilçe veya bölgelere göç edenler ile ailelerinin imkanı olmadığı için evlerinde saldırıların gölgesinde yaşamını sürdürmek zorunda kalan çocuklar, en kısa sürede okullarına ve öğretmenlerine kavuşmak istiyor.

"Okulumuzun yakıldığını televizyonda gördüm"

Teröristlerin ateşe verdiği Süleyman Nazif İlkokulunda eğitim gören 8. sınıf öğrencisi Y.B, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırılar nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi.

"Hendek ve barikatlar nedeniyle evimizden çıkmak zorunda kaldık" diyen Y.B, olaylar nedeniyle derslerinden geri kaldıklarını belirtti.

Y.B, şöyle devam etti:

"Okulumuza bomba atıyor, öğretmenlerimizi korkutup, tehdit ediyorlardı. Eğitim öğretim başladığından beri okuluma gidemiyorum. Okulumuzun yakıldığını televizyonda gördüm. Hazırlanamadığım için TEOG sınavında başarısız oldum. Okulumu ve öğretmenlerimi çok özlüyorum. Doktor olmak isterken şimdi okula gidemiyorum. Artık küçük bir ses duyduğumuzda dahi korkuyoruz."