ANKARA - Yargıtay 1. Ceza Dairesi üyeleri,cinayet davalarında doğru kararı verebilmek için aslına benzer ölçülerde, sökülüp takılabilen ve iç organların ayrıntılı görülebildiği anatomik insan vücudu maketi üzerinde çalışıyor.

Yargıtay'ın, adam öldürme ve adam öldürmeye teşebbüs davalarına bakan 1. Ceza Dairesi üyeleri, müzakere ve duruşma salonu olarak kullanılan odada, dosyaları çözerken iç organlar maketini kullanıyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Yalçın, adam öldürmenin bazı ölçüleri bulunduğunu, örneğin atılan kurşunun isabet ettiği yerin ya da bıçağın isabet ettiği yerin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Dava dosyalarında, suçu öldürmeye teşebbüs kabul ettikleri zaman, mağdurun hayati bölgeden yara aldığı ancak ölmediği örneğini veren Yalçın, bu durumda, yaranın ağırlığına göre öldürmeye teşebbüsten hüküm kurduklarını, ancak yaranın ağırlığına göre cezayı daha çok verebildiklerini anlattı.

Avukatlar da bu yöntemi olumlu karşılıyor

Ayrıca öldürme kastıyla değil, yaralama kastıyla ateş edildiğini kabul ettikleri dosyalarda, yaralamadan hüküm kuracakları zaman da maketten yararlandıklarını söyleyen Yalçın, yaşam için önemli bir organ yara almışsa cezayı asgari hadden uzaklaşarak verdiklerini ifade etti.

Yalçın, öldürme ya da yaralama kastıyla hareket edilip edilmediğini tespit ederken iç organların bulunduğu anatomik maketten, adli tıpla ilgili kitaplardan, sözlüklerden, atlaslardan faydalandıklarını söyledi.

Salonun aynı zamanda duruşma salonu olması nedeniyle maketten savunma yapan avukatların da yararlandığını anlatan Yalçın, avukatların bu yöntemi çok olumlu karşıladığını ifade etti.

Yalçın, ''Amacımız maddi gerçeği yakalamak, hata yapmamak. Bunun için de gerekli her materyalden faydalanıyoruz'' dedi.