TBMM - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP'nin, HSYK'nın düzenlemesine iptal isteminin Anayasa Mahkemesi'nden iade edildiğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Çok çalıştıklarını söylüyorlar derslerine ama belli ki derslerine iyi çalışmamışlar. Ellerine tutuşturdukları evraklar ne kadar kanunla irtibatlı onu da fazla incelememişler. Okumadan herhalde götürdüler." değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, yasanın çıkmasının hemen ardından yeni atamaların yapılmasının eleştirilere yol açtığının ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Yasa geçiş hükümlerine sahip. O geçiş hükümleri zaten belli bir süre koyuyor. Diyor ki 'Şu kadar zaman içinde bu yasadaki geçiş hükümlerinin gereği yerine getirir'. Yani bizim yaptığımız yasanın verdiği görevi, yasaya uygun bir şekilde yerine getirmektir. Yasa süresini de koşmuş, işlemlerin nasıl olacağını belirlemiş. O çerçevede yapılan değişikliklerdir. Kamuoyunda yalan yanlış haberler de çıkıyor. Bazı gazeteler, televizyonlar, internet siteleri; 'HSYK'da bin kişinin işine son'. Kocaman bir yalan, çünkü HSYK'da görev yapan herkesin toplam sayısı 454. 454 kişi görev yapıyor, kimi haberlere bakıyorsunuz, 'bin kişinin işine son verildi'. Büyük bir yalan, büyük bir çarpıtma. Böyle bir şey kesinlikle doğru değil. Çarpıtma ama maalesef kamuoyunu ajite etmek için bu haberleri bazıları yapıyor. Şu anda ataması yapılanlara baktığımızda da 454 kişinin neredeyse tamamına yakın denebilecek sayıda önemli bir kısmının görevinin başında olduğunu da herkes görecektir."

"Cumhurbaşkanımızın tavsiyelerinin tamamına uyduk"

CHP'nin HSYK'nın yapısıyla ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi'nce yok hükmünde sayılması talebini de değerlendiren Bozdağ, şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi'nin bu konuya ilişkin daha önce verdiği kararlar var. Bir kanuni düzenlemenin yok hükmünde sayılması için Meclis'te görüşülmemiş olması, Cumhurbaşkanı'nın onaylamamış olması ve Resmi Gazete'de yayımlanmamış olması şartlarını arıyor. 'Bu şartlar yoksa bir kanun düzenlemesi yok hükmündedir diyor. Bu şartlar varsa yok hükmünde değerlendirilemez' diye Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararlar vardır. CHP'liler yeni bir 367 arayışı içindeler. Ama 367 kararının yanlışlığını bugün hukuku bilen herkes açık açık ifade ediyor. O kararın altında imzası olanlar da bunun yanlışlığını dost meclislerinde ifade ettiğini herkes biliyor. Onun için bizim yaptığımız bu düzenleme hem anayasaya uygun bir düzenleme, anayasanın 159. maddesine uygun ve diğer maddelerine de uygun. Kanunun Adalet Komisyonu ve Genel Kurul görüşmeleri sırasında Sayın Cumhurbaşkanımızın bazı tavsiyeleri oldu, bu teklifin içerisindeki bazı hususların değiştirilmesine ilişkin. Cumhurbaşkanımızın tavsiyelerine uyarak önemli değişiklikler de yaptık. Bu teklifin içerisinde Cumhurbaşkanımızın bize yaptığı tavsiyelerin tamamına da biz uyduk, onları da değiştirdik. Teklifin içerisinde anayasa 159 ve diğer maddelere aykırı herhangi bir düzenleme yoktur. Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir. CHP alışkanlık edinmiş Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi. Şimdi yine aynı alışkanlığı yapıyor."

"Adli karar onlar"

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nde yok hükmünde kararının çıkmasını bekleyip beklemediği sorusunu yanıtlarken de Yüksek Mahkeme'nin ne karar vereceğinin mahkemenin takdirinde olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin yerine geçerek bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağının altını çizen Bozdağ, "Ama benim bir hukukçu, siyasetçi olarak düşüncem bu düzenlemenin anayasaya uygun olduğu ve aykırılık teşkil etmediği yönündedir. Anayasaya uygun olan ve Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararları çerçevesinde de yoklukla malul edilemeyeceği çok açık olan bir düzenlemede, böyle bir değerlendirme yapacağına ben ihtimal vermiyorum" diye konuştu. 

17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklu 5 kişinin tahliyesinin de sorulduğu Bozdağ, "Adli karar onlar" yanıtını verdi.