ANKARA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen Kızılırmak Hamzalı Sulaması projesi tamamladığında, Ankara'nın Kalecik, Kırıkkale'nin Sulakyurt ve Çankırı'nın Kızılırmak ilçelerinde 95 bin 510 dekar zirai alan suya kavuşacak, bozkırın sulu tarım hayali ise gerçek olacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İç Anadolu'da sulu tarımın en önemli projelerinden birisi olan Kızılırmak Hamzalı Sulaması projesinde sona yaklaşıldı.

Kalecik, Sulakyurt ve Kızılırmak'ta bulunan zirai alanlara sulama suyu verecek olan proje kısım kısım hizmete alınıyor.

Projenin tamamı 2017 sulama mevsiminde devreye girmiş olacak
Toplam fiziki gerçekleşmesi yüzde 78 seviyesine ulaşan projede, bu yıl sonuna kadar 63 bin 120 dekar alanı sulayacak şebeke sistemi de tamamlanarak, 2017 sulama mevsiminde 95 bin 510 dekar zirai alan suya kavuşmuş olacak.

Proje kapsamında, Yeşilli köyünde kendi imkanlarıyla pompaj yaparak arazilerini sulamaya çalışan köylüler de büyük bir enerji maliyetinden kurtulacak.

"Çeltik üretimi 6 kat artacak"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kızılırmak Hamzalı Sulaması'yla toprak ve su kaynaklarının değerlendirilmesi adına ciddi mesafelerin kat edileceğini vurguladı. 

Eroğlu, "Projenin tamamlanması ile sulama alanında büyük artış yaşanacak ve özellikle yöredeki çeltik üretimi 6 kat artacak. Ayrıca su sayesinde daha farklı ürünler ekilebilecek ve bölgede ürün çeşitliliği artacak." değerlendirmesinde bulundu.