ANKARA 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yönetmeliğe tabi projeler hakkında "ÇED olumlu", "ÇED olumsuz", "ÇED gereklidir" veya "ÇED gerekli değildir" kararlarını verme yetkisi Bakanlıkta bulunacak. Ancak Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda "ÇED gereklidir" veya "ÇED gerekli değildir" kararının verilmesi konusundaki yetkisini, sınırlarını belirleyerek valiliklere devredebilecek.

Yönetmelik kapsamındaki bir projeyi gerçekleştirmeyi planlayan gerçek veya tüzel kişiler, ÇED'e tabi projeleri için, başvuru dosyasını, raporunu, seçme eleme kriterleri uygulanacak projeler için ise proje tanıtım dosyasını Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara hazırlatmak, ilgili makama sunulmasını sağlamak ve verdikleri taahhütlere uymakla yükümlü olacak.

Yönetmeliğe tabi projelere, "ÇED olumlu" veya "ÇED gerekli değildir" kararı alınmadıkça hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek, proje için yatırıma başlanamayacak, ihale edilemeyecek.

Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılarak dosya iade edilecek.