İSTANBUL

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen "Yetimler, Problemleri, Çözüm ve Stratejiler Uluslararası Çalıştayı"na telekonferansla katıldı.

İslam ümmetinin, İslam coğrafyasının tarihinin en zor sürecinin içinden geçtiğini dile getiren Görmez, "Bugün ümmetin bütün ocaklarına ateş düştü. Dünyanın bütün yetimlerine sahip çıkacak olan ümmetin kendisi yetim kaldı" ifadesini kullandı.

Mehmet Görmez, insanlığın vicdanını kaybettiği, merhametin azaldığı, kalplerin katılaştığı, taşlaştığı bir dönem yaşandığını kaydederek, kalpleri yumuşatmanın, kalplere şefkat yerleştirmenin yollarından birinin yetimlere şefkat ve bakmak olduğunu anlattı.

Bir araştırmaya göre son 30 yılda İslam coğrafyasında 11 milyon Müslümanın katledildiğini, 150 milyon çocuğun yetim kaldığını aktaran Görmez, şunları söyledi:

"Yeryüzündeki her yetim Müslümandır çünkü her çocuk, her doğan İslam fıtratı üzerine doğar. Bütün bu yetimlere bugünkü seküler dünyanın sosyal devlet fikriyle sahip çıkmak oldukça zordur, hatta imkansızdır. Bu sebeple diyorum ki 'Devlet yetimhane kurar fakat yetim başı okşayamaz.' Marifet, sadece yetimhaneler açıp yetimleri oraya doldurmak değil, marifet yetimleri kimsesizlikten kurtarmak, korumak, evlatlarımız, çocuklarımız, kardeşlerimiz olarak bağrımıza basmaktır."

Görmez, bütün çocukların istismarının önlenmesi gerektiğine işaret ederek, "Çocuk işçiler, çocuk gelinler... Çocukların maruz kaldığı bütün kötülüklerden onları korumak için çalışmalar yapmak lazım. Bugün çok ciddi bir yetim hakları bildirgesine ihtiyaç var. Dünyanın her tarafında çocuk ticareti, çocuk istismarı, yeryüzünde işlenen en büyük cinayetler olarak tarihe geçmektedir" diye konuştu.