İSTANBUL - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Suriye'de yaşanan trajedinin mağduru Suriyeliler'e yardım için seferber olan sivil toplum kuruluşları ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından başlatılan ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasının dün Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan tanıtım toplantısında, bugünkü cuma namazını ''Suriye Cuması'' olarak ilan etmişti.

Görmez, 2013 yılının ilk maaşını kampanyaya bağışlayacağını açıklayarak, Müslümanlar'ın cuma namazı için camilere hazırlıklı gelmelerini istemişti.

Mehmet Görmez, ülke genelinde kılınacak cuma namazına ''Suriye Cuması'' ismini vererek bir ilki gerçekleştirdi. Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde halklar her cumaya bir isim verirken, Türkiye'de ''Suriye Cuması'' bunun ilk örneği oldu.

''Gün, insanlığımızın imtihan edildiği gündür''

Türkiye genelindeki bütün camilerde bugün okunacak hutbede, Suriye'de yaşanan drama geniş yer verildi.

Suriye'de ''bir insanlık trajedisinin yaşandığı'' vurgulanan hutbede, ''Gün Müslümanlığımızın imtihan günüdür'' denilerek, ''Suriyeli kardeşlerimize'' şu ifadelerle yardım isteniyor:

''İşte yeni bir yıla girerken etrafımızda olup bitenlere dikkat kesilmeliyiz. Suriye'de iki ateş arasında kalmış çocuklara, kadınlara, yaşlılara, ilaçsız ve dermansız insanlara duyarsız kalmamalıyız. Bugün Suriye'deki kardeşlerimiz ve akrabalarımız bir insanlık trajedisi yaşamaktadır. Savaşın acımasız şartları içerisinde her gün ölümle yüzleşmektedirler. Açlıktan ilaçsızlığa, barınmadan ısınmaya çok zor şartlarla karşı karşıyadırlar.

Gün, insanlığımızın ve Müslümanlığımızın imtihan edildiği gündür. Gün, Allah rızası için insanlık namına Suriyeli kardeşlerimize yardım elini uzatma günüdür. Mezhebi, meşrebi, inanışı, dünya görüşü ne olursa olsun Müslümanlar, hatta bütün insanlık, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlarıyla bu yarayı sarmak durumundadır.

Bu sebeple Türkiye Diyanet Vakfı olarak ülke genelinde Suriye için insani yardım kampanyası başlatmış bulunuyoruz. Cenab-ı Hak, yaptığınız ve yapacağınız yardımları kabul eylesin!''