ANKARA

AA muhabirinin taslaktan yaptığı derlemede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ''4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı''na göre, BOTAŞ'ın iletim faaliyeti, LNG tesislerinin işletilmesi ile depolama faaliyetleri ve diğer faaliyetleri gerçekleştirmek üzere 3 ayrı tüzel kişilik olarak yeniden yapılandırılacak.

BOTAŞ'ın dikey bütünleşmiş tüzel kişiliği ise bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle devam edecek.
Taslağın 12'inci maddesinde getirilen düzenlemeye göre de doğalgaz ve petrol boru hatları ile bunlara ait sabit tesislerin kurulu bulunduğu ve halen BOTAŞ adına irtifak hakkı bulunan taşınmazlarla BOTAŞ kullanımında olup hiçbir işlem tesis edilmemiş hazine arazileri bedelsiz olarak BOTAŞ adına tescil edilecek ve geriye dönük olarak ecri misil talep edilemeyecek. 

İGDAŞ özelleştirilecek

Kanunda geçici 3'üncü maddede yapılan düzenlemeye göre ise İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), mülkiyet ve kar payı haklarına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali hakları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kalmak kaydıyla, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun uyarınca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından özelleştirilecek.
Özelleştirme işlemlerinde uygulanacak yöntem, usul ve esaslar, süreler ve şirketin hisselerinin hangi oranda özelleştirileceği Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek.