GİRESUN - Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylülden aralık ayına kadar av sezonunun iyi geçtiğini söyledi.

Arslan, beklentileri karşılamayan palamut avıyla başlayan sezonun yine de geçen sezona oranla verimli geçtiğini dile getirdi.

Ekim ayı itibarıyla palamudun azaldığını ifade eden Arslan, "Palamudun azalmasıyla hamsi avcılığı başladı. Genel anlamda 4 ayımız avcılık açısından iyi geçti. Hem tüketici hem de bizim açımızdan bol miktarda balık tutuldu. Bolca balık yeme fırsatı bulduk. Geçimini bu işle sağlayan balıkçılar olarak üst düzey olmasa da kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabildik" dedi.

Arslan, aralık ayından sonraki dönemin balıkçılar açısından verimli geçmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"15 Nisan itibarıyla sezon kapanıyor ama maalesef balık sezonu kapanmış görünüyor. Şu anda birçok teknemiz Gürcistan'da avcılık yapıyor. Özellikle bölgemizdeki teknelerin birçoğu limanda bağlı. Neredeyse sezonu bitirmiş durumdalar. Avcılık sezonunun bitmesine yaklaşık bir ay var. Bu süre içerisinde avcılık olmaz. Bundan sonra beklentimiz yok. Kıyı avcılığı yapan küçük teknelerimiz için mayıs ayına kadar mezgit avcılığı olacak."

Mayıs ayından sonra suların ısınacağına değinen Arslan, barbunya ve istavrit gibi balıkların tezgahlarda yer alacağını belirtti.

Birçok balık türü denizlerimizi terk etti

Avcılık açısından gerekli önlemlerin yeteri düzeyde alınmadığına işaret eden Arslan, "Her yıl stoklarımızda azalma var. Birçok balık türü denizlerimizi terk etti. Olan balıklar da yok olmakla karşı karşıya" ifadesini kullandı.

Arslan, yapılan çalışmalara rağmen kullanılan malzemelerin balıkçılığa zarar verdiğini ve su kirliliği gibi çevresel etkenlerin sezonun erken bitmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.