KOCAELİ

İzmit Körfezi'nde kirliliğin önüne geçilmesi için "deniz uçakları" ve "deniz süpürgesi" ile yürütülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gemilerden kaynaklanan kirliliği önleme ve denetim çalışmaları kapsamında 2006 yılından bu yana 408 gemiye yaklaşık 12,5 milyon lira para cezası uygulandığını belirtti.

İzmit Körfezi'nin 2007 yılından beri havadan deniz uçaklarıyla kontrol edildiğini vurgulayan Karaosmanoğlu, bugün başta ABD, Kanada, Avustralya, İsveç, Norveç gibi ülkelerde de deniz uçağı kullanıldığını, kontroller esnasında, gerek gemi ilgilileri gerekse kıyı tesislerinin çevre konusunda uyarıldığını bildirdi.

Karaosmanoğlu, 2007 yılından itibaren 4 deniz süpürgesiyle yaklaşık 600 ton atığın toplanarak bertaraf edilmesinin sağlandığına dikkati çekerek, bazı derelerden özellikle yağış nedeniyle körfeze gelen yüzeysel atıkların denize ulaşmadan toplandığını ifade etti.

Oluşabilecek sıvı atıkların toplanmasına yönelik de sabit bariyer yerleştirildiğine değinen Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:

"Söz konusu sabit bariyerler sayesinde, 50 ton katı atığın Körfez'e ulaşmadan toplanarak bertaraf edilmesi sağlanmıştır. İzmit Körfezi sahil kesiminde oluşan yosun ve benzeri atıkları toplayan karada ve suda hareket kabiliyetine sahip amfibik sulak alan taşıtı ile 2015 yılı itibarıyla özellikle körfezin doğu sahilinde, Bayramoğlu Halk Plajı'nda, Fuar Göleti'nde ve dere ağızlarında etkin bir şekilde yosun ve atık toplama çalışmaları gerçekleştirilmektedir."

"Bir akvaryum haline geldi"

Karaosmanoğlu, yıllarca ihmal edilen İzmit Körfezi'nin artık eski güzel günlerine döndüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hem sanayiden hem evsel atıklardan, kanalizasyonlardan gelen atıklar, yağlar buna benzer maddelerle İzmit Körfezi adeta ölmüş duruma gelmişti. Pek çok balık türü artık burada yaşamıyordu. 2007 yılından itibaren üzerinde ısrarla durduk. Tesislerimizi yaptık. Sanayiden gelen bütün atıkları, tehlikeli ve tehlikesiz atıkları arıtarak denizimize verdik. Şu anda 23 arıtma tesisimiz var. Arıtma oranımız dünya ölçeğinin üzerinde yüzde 98. Havadan da denetliyoruz.  Böylece İzmit Körfezi artık her türlü balık türünün canlandığı ve yaşadığı bir akvaryum haline geldi"