İSTANBUL - Zeytinburnu'nun Davutpaşa semtindeki bir iş merkezinde meydana gelen patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılandığı davada mahkemeye sunulan Bilirkişi Heyeti raporunda, ölen Selçuk Başar'ın asli kusurlu, sanıklar Feruz Kutsal, Rüstem Tekin, Şevket Yıldırım, Hatice Küçükayvaz ve Servet Kırna'nın tali kusurlu oldukları, sanık Hasan Altay ile Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'a ait bir kusur bulunmadığı belirtildi.

Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Rüstem Tekin, Feruz Kutsal, Hasan Altay ve Servet Kırna katıldı. Sanık avukatları ile müdahil ailelerin avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Ferşat Aydın, Bilirkişi Heyetinin, dosyayla ilgili raporunu hazırladığını belirtti.

Bilirkişi Heyeti raporunda, 4857 sayılı İş Kanununun 77. ve İşçi Sağlığı ile İş Güvenliği Tüzüğünün 2. maddesine göre, her işverenin işin gerektirdiği ekipmanları işçisine sağlaması, teknik ilerlemeleri takip etmesi, işçilerine güvenli bir çalışma ortamı sağlaması, işçilerini tam bir denetim ve kontrol altında çalıştırması gerektiği belirtildi.

Olayda ölen işveren Selçuk Başlar'ın, işyerinde güvenli bir çalışma ortamı oluşturmadığı kaydedilen raporda, patlayıcı ve yanıcı maddelerin taşınması, depolanması ve kullanılmasının özel izne bağlı olduğu, bu işlemler için büyükşehir belediye başkanlığından izin alınması gerektiği ancak bu özenin gösterilmediği bildirildi. Raporda, Başlar'ın, işyerinde güvenli bir ortam oluşturmadığı, işçilerine işin tehlikeleri konusunda yeterli eğitim vermediği, işçilerini tam bir denetim ve gözetim altında bulundurmadığı ifade edildi.

Raporda, sanıklar Remzi ve Resul Koçyiğit'in kendi ifadelerine göre müteahhidi oldukları ve yapı kullanma izin belgesi olmayan binada kiracı bulundurdukları, binanın yapım amacına uygun olarak yapılmasını sağlamadıkları, yeterli mukavemete sahip olması için yeterli çimento-demir kullanmadıkları, kiracılarının yaptığı işleri ve kiracıların binayı beyan ettikleri kullanım amacıyla uyumlu kullanıp kullanmadıklarını denetlemediklerini, aksi davranışı da resmi makamlara bildirmedikleri anlatıldı.

İşçi Hasan Altay'ın çalıştığı işyerinde işveren Selçuk Başlar tarafından kullanılan maddelerin tehlikeleri konusunda bir eğitimden geçirilmediği belirtilen raporda, sıradan bir çalışanın çok özel maddelerin nitelikleri konusunda bir bilgisinin olmasının kendisinden beklenemeyeceği kaydedildi.

Mahkemeye sunulan raporda, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın dava konusu patlamanın meydana geldiği işyeri ile birlikte sorumluluk alanındaki tüm işyerlerinin denetim ve izin faaliyetleri için belediye başkanlığı organizasyonu içinde Ruhsat ve Denetim Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan amir ve memurları görevlendirdiği, dava konusu işyerini bizzat denetlemesi ve dolayısıyla denetim-gözetim ihmalinin söz konusu olamayacağı ifade edildi.

Sanıklar Feruz Kutsal, Rüstem Tekin, Şevket Yıldırım, Hatice Küçükayvaz ve Servet Kırna'nın davası konusu işyerini yeterince denetlemediği belirtilen raporda, yapılan işin niteliği, çevre için oluşturduğu tehlikeyi zamanında çıkarıp önlemedikleri, gerekli ruhsat belgesinin alınmasını sağlayamadıkları anlatıldı.

Ayrıca raporda, İSKİ ve BEDAŞ yetkilileri tarafından dava konusu binaya elektrik ve su hizmeti verilmesinin patlamanın meydana gelişiyle bir ilişkisinin görülmediği ve işyerinde çalışanların sigorta güvencesiz çalıştırıldıklarını bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmedikleri bu sebeple bakanlığa bağlı iş güvenliği müfettişlerine de kusur atfedilmesinin mümkün görülmediği belirtildi.

Hazırlanan raporda, dava konusu olayın meydana gelişinde, olayda ölen Selçuk Başar'ın asli kusurlu, Zeytinburnu Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü görevlileri sanıklar Feruz Kutsal, Rüstem Tekin, Şevket Yıldırım, Hatice Küçükayvaz ve Servet Kırna'nın tali kusurlu oldukları bildirildi. Raporda, sanık Hasan Altay ile Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'a ait bir kusur oranının mevcut olmadığı, dava konusu patlama ve yangın olayının meydana gelişinde dava dışı İSKİ, BEDAŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait de bir kusur bulunmadığı kaydedildi.

7 kişi tarafından hazırlanan Bilirkişi Heyeti raporuna İstanbul Üniversitesi İdare Hukuku Anabilim Dalında Yrd. Doç. Dr. Cenk Y. Şahin, Zeytinburnu Belediye Başkanı ve diğer belediye personelinin hukuki sorumluluğu bulunduğu kanaatinde olduğunu belirterek, muhalefet şerhi koydu.

Müdahil ailelerin avukatları, raporu incelemek çin mahkemeden süre istedi.

Mahkeme heyeti, avukatlara süre verilmesine ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

Davutpaşa'da beş katlı Emek İş Hanı'nda, 31 Ocak 2008'de meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişi yaralanmıştı. Ruhsatsız havai fişek atölyesinde meydana geldiği belirtilen patlamayla ilgili yürütülen soruşturmanın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Zeytinburnu Belediyesi'nden 5, bina sahibi 2 ve patlamanın olduğu atölyeden bir kişinin cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Zeytinburnu Belediyesi çalışanı 5 kişinin ''görevi kötüye kullanma'' ve ''taksirle öldürme'', diğer 3 sanığın da ''taksirle öldürme'' suçunu işledikleri ifade edilerek, hakkında ek iddianame düzenlenerek bu davanın sanıkları arasına katılan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış'ın da ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''taksirle ölüme neden olmak'' suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında da Danıştay 1. Dairesi'nin, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermemesi yönündeki kararını kaldırmasının ardından davaya dahil edildi. Aydın hakkında da ''taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma'' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.