TBMM

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölüm görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bir önceki bedelli askerlik yasasında 30 bin TL olan bedeli iki taksitte ödeme imkanının getirildiğini anımsatan Yılmaz, "Bir taksiti ödediler 15 bin ancak ikinci taksiti ödemediler. '15 bin ödemiştim, dolayısıyla da 3 bin daha ödeyeyim de ben de bu bedelliden yararlanayım' diye talepler vardı. Yasada böyle bir talep olmadığından 'siz 18 bin lira yatırın' diye hukuki bir görüş verildi. Biz bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık, bedelli askerlikten dolayı 15 bin lira ödeyip ancak üstünü ödemediği için bedelli askerlikten yararlanamayan insanların bu parasını iade ediyoruz" diye konuştu.

Diploma denkliği iptal edilenlerin bedelliden yararlanmasıyla ilgili bir soru üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hukuk müşavirliklerimiz var, her yerden görüş geliyor, önümüze gelen görüş şu: Diplomasının denkliği sayılmamış, askerliğini bitirmiş, tezkere de vermişsiniz; daha sonra diploması iptal edildiğinden dolayı veya sayılmadığından dolayı 'Sizin askerlik süreniz eksik kaldı' diyerek askere çağırıyoruz. Bu insanlar 'Bak, hiç askerlik yapmamış olanı bedelliden yararlandırıyorsunuz. Ben ise askerliğimin bir kısmını yaptım, hiç değilse bedelle ödeyeyim' diyor. Bana gelen yazıyı ben de imzalamadım ama bir şekilde Milli Savunma Bakanı namına Müsteşarımız bir şekilde cevap vermek durumunda kaldı. Doğru bir yaklaşım değil ancak bazen hukuk müşavirliğinden gelen o görüşlere de uymak durumunda kalıyorsunuz. Bunlar ne yapacaklar? İdarenin kabul etmeme işlemlerine karşı yargıya gidecekler, yargıda da benim yapmış olduğum bu açıklama da onlar lehine ilave bir delil olacak. Dolayısıyla, diploması herhangi bir şekilde denkliği kabul edilmediği için iptal olanların da bedelli askerlik yasasından yararlanması gerektiğini söylüyorum ancak Bakanlığımdan verilen cevap bunun karşısındadır."

Yılmaz'ın "Bazen usul vardır, bürokrasinin de ağırlıklı eğilimine uymak durumundasınız" sözlerine üzerine TBMM Başkanvekili Meral Akşener, "Demek ki sonsuz milli irade yokmuş" dedi.

Yılmaz, bunun üzerine, "Onun için biz diyoruz ki siyaseti güçlendirin. Bakan size hesap verir, yanlış yaptığında söylersiniz, vatandaşa şikayet edersiniz; siz bürokratı kime şikayet edeceksiniz?" diye sordu.

Tasarının ilk 10 maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ilk 10 maddesi kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, askeri hakimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma işlemleri Askeri Hakimler Kurulu tarafından yapılacak. Birinci sınıf olabilmek için birinci sınıfa ayrılma tarihinden itibaren üç yıl süreyle başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş olmak da şart olacak.

Askeri hakim atamaları, kanundaki hükümler saklı kalmak şartıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının atanmaları hakkındaki mevzuat dikkate alınarak çıkarılan yönetmelik hükümleri çerçevesinde, Askeri Hakimler Kurulu tarafından yapılacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yargıyla ilgili diğer idari görev kadrolarında müsteşar adli işler yardımcısı, başkan ve daire başkanı olarak görev yapacak askeri hakimlerin atamaları, zorunlu haller hariç ilgililerin muvafakatleri alınarak Milli Savunma Bakanı ve Başbakan'ın müşterek kararnamesiyle Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak.

Askeri hakimler, muvafakatleri alınmadıkça dördüncü ve beşinci dereceli garnizonlarda garnizon hizmet sürelerini tamamlamadan; birinci, ikinci ve üçüncü dereceli garnizonlarda dört yıldan önce başka bir yere ve göreve atanamayacaklar. Ancak bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması veya yükselme sebebiyle aynı kadroda kalmaya imkan bulunmaması ya da sıralı hizmet garnizonlarına atanma sırasının gelmesi hallerinde muvafakat şartı aranmayacak.

Askeri Yargıtay Başkanlığına, ikinci başkanlığına, daire başkanlıklarına, üyeliklerine ve Başsavcılığına seçilen askeri hakimlerin atamaları Milli Savunma Bakanı ve Başbakanın müşterek kararnamesi ile Cumhurbaşkanının onayına sunulacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu kişiler muvafakatleri alınmak şartıyla başka bir göreve atanabilecek.

Askeri hakimlerin istifaları, bu düzenlemedeki özel hükümler saklı kalmak şartıyla subaylar hakkındaki hükümlere göre Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilecek. Askeri hakimlerin emeklilik istemleri de Milli Savunma Bakanı tarafından kabul edilecek.

Adli müşavirlikler, disiplin subaylıkları, Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu, askeri yargı ile ilgili idari görev kadrolarıyla uluslararası mahkeme veya kuruluşların kadrolarında ve yurt dışı sürekli ve geçici görevlerde bulunan birinci sınıf askeri hakimler, disiplin cezası, soruşturma ve kovuşturma bakımından Askeri Yargıtay üyeleri hakkındaki hükümlere tabi olacak. Bu kişiler hakkında soruşturma yapılması Milli Savunma Bakanının istemine bağlı olacak.

Disiplin cezaları

Askeri hakimlere sıfat ve görevlerinin gereklerine uymayan hal ve hareketlerinin tespit edilmesi üzerine durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, Askeri Hakimler Kurulu tarafından, savunmaları aldırılarak uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma cezası verilebilecek.

Tasarının ilk 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi. Verilen aradan sonra komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine Akşener, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.