ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi verilerine göre, son 10 yılda Kurban Bayramı tatillerinde yurt genelinde yaşanan trafik kazalarında, 876 kişi yaşamını yitirirken, 36 bin 930 kişi ise yaralandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, özellikle bayram tatillerinde yaşanan kazalara yönelik yaptığı incelemeler sonucunda kazalardaki artışın önemli boyuta ulaştığını gösteren rakamlar çıkıyor. Kurban Bayramı tatillerinin son 10 yıllık verileri ışığında meydana gelen 15 bin 493 kazada, 876 kişi yaşamını yitirirken, 36 bin 930 kişi ise yaralandı.ü

Bu rakamlar doğrultusunda kaza oranlarının en aza indirilmesi amacıyla özellikle bayram tatilleri süresince ek tedbirler alındı. Bu tedbirler kapsamında kazaların yoğunluk kazandığı bölgeler tespit edilerek, bu güzergahlarda her 10 kilometreye sivil veya resmi bir ekibin görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

Şehirlerarası otobüslere yolcu olarak binecek bir personelin ise araç ve sürücüsü ile güzergahtaki ekipleri denetlemesi öngörülüyor.

Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) ve Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDS) ile kesintisiz hizmet sürdürülecek. Ayrıca ağırlık ve boyut bakımından karayolunda taşınması özel izne bağlı araçların, karayoluna çıkmalarına müsaade edilmeyecek.

"En fazla kazanın nerelerde yaşandığı analizi yapıldı"

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların özellikle tatil dönemlerinde yer değiştirme yoğunluğu gösterdiğini söyledi.

Bu esnada özellikle şehirlerarası trafikte yoğunluğun arttığını, beraberinde ise kazaların meydana geldiğini ifade eden Alan, Emniyet Genel Müdürlüğü olarak halkın bayram tatili dönemini huzur ve güven içinde geçirmesi adına bir dizi emniyet tedbirleri aldıklarını aktardı.

Alınan tedbirlerin yeterliliği sorgulandığında, her şeyden önce vatandaşların tedbir almasının öneminin ortaya çıktığını vurgulayan Alan, "Kazalar özellikle kişilerin kural ihlallerinden kaynaklanan sebeplerden dolayı yaşanmaktadır. Herkesin trafiğe çıktığı andan itibaren kurallara uymasıyla ancak bu kazalar ve olumsuzluklar önlenebilir" dedi.

Son 10 yılın bayram tatillerinin analizi yapılarak, çeşitli tedbirlerin alınmasının kararlaştırıldığını belirten Alan, "Yurt genelinde en fazla kazaların nerelerde yaşandığının analizi sonrasında özellikle 10 güzergah ortaya çıktı ve bu noktalarda alınan tedbirler diğer bölgelere oranla yoğunlaştırıldı. Trafik akışının hızlı bir şekilde sağlanması için gerekli önlemler de alındı" diye konuştu.

Kural ihlallerine dikkat

Tatil dönemlerinde artan trafikte yoğunluğun önemli bir kısmını da şehirlerarası otobüslerin ek seferlerinin oluşturduğunu dile getiren Alan, bu konuda otobüs şoförlerinin daha dikkatli olmasını istedi.

Emniyet kemeri kullanımının da önemine değinen Alan, yapılan istatistiki çalışmalar sonucunda emniyet kemeri kullanımının kaza anında ölüm oranını yüzde 70'e varan oranda ortadan kaldırdığını söyledi.

Hız limiti aşımının da kazalarda önemli role sahip olduğunu vurgulayan Alan, belirlenen limitin üzerine çıkılması durumunda sürücünün davranışlarının ciddi şekilde etkilendiğine ifade etti.

Alan, "Sürücülerin belirlenen kurallara azami uyum göstermesi, kazaların yaşanmamasına katkıda bulunacaktır. Dinlenmiş, emniyet kemerini kullanan, hız limitlerine riayet eden vatandaşlarımız gidecekleri noktaya sağlıklı bir şekilde ulaşacaktır" dedi.