ANKARA 

Ankara Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, eylemlere destek amacıyla 31 Mayıs'ta kentte yaygın olarak başlatılan gösteri ve yürüyüşlerin illegal örgütlerce yasadışı gösterilere dönüştürülmesi karşısında,  Ankaralıların gösterdiği aklıselim davranışlara teşekkür edildi.

Eylemcilerin, gençlerin ve vatandaşların samimi duygularının arkasına saklanarak kendi ideolojik hedeflerini gerçekleştirmek için kargaşa çıkarma, şehrin genel hayatında olumsuzluk yaratması ve özel ve kamu işyerlerine zarar vermesi ile araçların yakılıp yıkılması eylemlerinin asla demokratik hak kullanılması olarak kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Kentte, illegal örgütlerce sürdürülmek istenen şiddete dayalı kanunsuz eylemler sonucunda 133'ü polis memuru olmak üzere  toplam 381 kişi yaralanmış, yoğun bakımda bulunan 1 vatandaşımız ise maalesef hayatını kaybetmiştir. Halen 4 vatandaşımızın  tedavileri ise sürdürülmektedir" denildi. 

Açıklamada, müdahaleler esnasında özgürlük-güvenlik hassasiyetini aşarak gereklilik, ölçülülük ve orantılılık şartlarına uygun olmayan davranışlarda bulunan personellere ilişkin durum ve iddiaların tespit edilmesine esas olmak üzere araştırma, inceleme ve soruşturmaların mülkiye ve polis başmüfettişleri tarafından sürdürüldüğü de bildirildi. 

Şiddete dayalı eylemler sonucunda 132 resmi ve özel işyeri, 71 banka binası ve ATM cihazı, 74 sivil ve polis otosu, 30 toplu taşım ve Belso aracı, 4 itfaiye, 231sinyalizasyon-aydınlatma ve trafik sistemi, 117 reklam panosu ve otobüs durakları ile 75 noktada 193 Mobese kamerasının yakılması, kırılması ve yıkılması suretiyle hasar oluştuğu belirtilen açıklamada, "944 kişinin gözaltına alındığı olayların görüntüleri ve diğer teknik tespitlere dayalı çalışmalar aralıksız sürdürülmekte olup sorumluları hakkında yasal işlemler en kısa zamanda sonuçlandırılacaktır. Bu duruma göre özgürlüklerin bir başkasının özgürlüğü ile sınırlı olması gerektiği anlayışı içerisinde Ankara ilinde cebir ve şiddet kullanılması asla bir hak talep etme yöntemi olamaz ve kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dünyanın bütün güzelliklerini ve başarılarını hak eden sevgili gençlerimizin masum ve samimi duygu ve heyecanlarının arkasına gizledikleri ideolojik hedef ve kötü niyetlerini şiddet olarak ortaya koyan ve kargaşa yaratarak şehrin genel hayatının sürdürülebilirliğini ortadan kaldıran, çatışmalarla halkımızın ortak hakkının bulunduğu kamu mallarını yakıp yıkan ve de bunu demokratik bir hak mücadelesi gibi göstermek isteyenleri Ankara halkı asla unutmayacaktır. Sevgili gençlerimizin talepleri ve hassasiyetlerini anlayarak ve dikkatle analiz ederek ve de Ankara Valiliği olarak varsa üzerimize düşenleri samimiyetle ve işbirliği içerisinde yapacağımıza inanmanızı isteriz. Başkentin genel hayatını olumsuz etkileyen, huzur ve güvenliğini ortadan kaldıran, şehrimizin dirlik ve düzenini bozmaya kalkışanları Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve adaleti önüne çıkarmada ve hesap vermelerini sağlamada kararlı olduğumuzu belirtir; aziz Ankaralılara gösterdikleri duyarlılıkları, anlayışları ve her zaman ortaya koydukları aklıselim davranışlarından dolayı bir kez daha teşekkür ederiz."           

Zarar 17 milyon lira

Taksim Gezi Parkı odaklı gelişmeleri protesto etmek için Ankara'da düzenlenen eylemlerin Büyükşehir Belediyesine maliyeti ağır oldu. İki haftadır süren Gezi Parkı eylemlerinin zararı 17 milyon lira civarında.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, EGO Genel Müdürlüğü'ne ait bazı otobüsler, içerisinde yolcu taşırken taş atılarak saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan 24 otobüsten 18'i kullanılamaz hale gelirken, 6 tanesi de bakıma alınacak.

Bir otobüsün maliyetinin 750 bin lira olduğuna dikkati çeken yetkililer, polisin eylemlerdeki sorumlu kişileri tespit ettikten sonra belediyenin de bu kişilere suç duyurusunda bulunacağını vurguladı.

Ankara'daki kamu malı zararının 17 milyar lira civarında olduğunu belirten yetkililer, zarar tespitlerinin devam ettiğini aktardı.

Eylemde zarar gören araçlarda, koltukları, elektronik aksamının, direksiyon ve motor bölümlerinin tahrip edildiği, camlarının kırılıp, kapılarının söküldüğü görüldü. Otobüsler üzerine boya ile yazılan marjinal gruplara ait sloganlar da dikkati çekti. 

Belediye yetkilileri, Kızılay civarında vatandaşlara meyve suyu dağıtım yapan 6 aracın da yakıldığını belirterek, olaylar sırasında trafik ışıkları, kaldırımlar ve tabelaların da büyük zarar gördüğünü, toplam zararın 17 milyon lira civarında olduğunu kaydetti.