Diyabetli çocuklarTip 1 Diyabet ve Teknolojileri Derneğince düzenlenen "Teknoloji Bize İyi Geliyor" temalı etkinlikte bir araya geldi.

Çınaraltı piknik alanında düzenlenen etkinlikte çocuklar, şişme oyun parklarında eğlendi, sihirbaz, maskot ve palyaço gösterileri izledi, çeşitli yarışmalara katıldı.

Etkinlikte şeker ölçümü yapılan çocuklara, Tip 1 diyabet cihazlarının kullanımı gösterildi.

Dernek Başkanı Hüseyin Devecioğlu, yaptığı konuşmada, çocukları diyabetli anne ve babaların etkinlikte bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulunduğunu söyledi.

Tip 1 diyabetin bilimsel olarak çözümünün bulunacağını ümit ettiklerini belirten Devecioğlu, çocukların sağlığı için teknolojiye ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Dernek kurucularının çocuklarının da Tip 1 diyabetli olduğuna dikkati çeken Devecioğlu, şöyle konuştu:

"Tip 1 diyabetli çocuklar, günde 4 kez insülin iğnesi vurmak ve en az günde 8 kez parmak delmek zorunda. Teknoloji kullanıldığında çocuklarımızın iğne vurma ve parmaklarını delme işkencesi ortadan kalkmış oluyor. Bu nedenle bizler teknolojiyi önemsiyoruz. Bizler çocuklarımıza bu teknolojiyi sunabiliyoruz ancak maalesef herkes bunu yapamıyor. Özellikle sensör fiyatlarının çok pahalı olması, her ailenin bu teknolojiye ulaşamamasına sebep oluyor. Umarım devlet desteği alınır ve tüm çocuklar her gün iğne yapmadan, parmağını delmeden hayatlarını devam ettirebilir."

"Türkiye'de yaklaşık 20 bin Tip 1 diyabetli çocuk var"

Derneğin Genel Sekreteri Yeşim Yalçın ise 10 yıldır Tip 1 diyabet hastası olan kızının insülin pompası ve sensör kullandığını ifade etti.

"Devlet insülin pompalarının bir kısmını karşılıyor ama sensörleri karşılamıyor." diyen Yalçın, "Türkiye'de yaklaşık 20 bin Tip 1 diyabetli çocuk var. Devletten Tip 1 diyabetli çocukların ihtiyacı olan cihazları ödeme kapsamına almasını istiyoruz. Tip 1 diyabetli çocuklar için pozitif ayrımcılık, farkındalık istiyoruz." dedi.

Derneğin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz ise diyabetli çocuklara destek olmaya çalıştıklarını ve farkındalık yaratacak programlar düzenlediklerini kaydetti.

Cinaz, etkinliğe katılan aileleri Tip 1 diyabet konusunda bilgilendirdi.