ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78'inci yılında, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma törenine katıldı.

Büyük Türk milletinin hafızasında tarihi öneme sahip bir günün yaşandığını belirten Yıldırım, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i minnet ve şükranla andı.

Yıldırım, Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal'in önderliğindeki milli mücadele ruhunu koruyarak, ilk günkü azim ve kararlılığıyla geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü dile getirdi.

15 Temmuz 2016'da ortaya çıkan ruhun, milli mücadele ve istiklal ruhu olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Cumhuriyetimizin 93'üncü yılında iftiharla söyleyebiliriz ki Türkiye, siyasi istikrarı, demokrasisi, ekonomik gücüyle gelişmesini ve kalkınmasını sürdürmeye devam etmektedir. 14 yıldır ülkemizin itibarı ve gücü için yürüttüğümüz siyasi mücadeleyi, Türkiye'nin emanetini devraldığımız ilk günkü aşkla sürdürüyoruz. Ülkemizin her köşesinde açılışlarını yaptığımız dev eserler ve hayata geçirdiğimiz büyük projeler, muasır medeniyet hedefimizi aşmak için atılmış adımlardır." ifadelerini kullandı.

Milletin, Cumhuriyet'in bütün kazanımlarına sahip çıkarak, vesayet odaklarını aşarak 2023 hedeflerine odaklandığına işaret eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki süreçte yeni bir anayasa ve hükümet sistem tartışmalarını da geride bırakıp, Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi daha güçlü bir hale getireceğiz. Gazi Mustafa Kemal'in milletimize miras bıraktığı kavram ve değerlerin başında, şüphesiz milli egemenlik gelmektedir. Millet iradesiyle kurulan Cumhuriyetimiz, meşruiyetini milli mücadeleden almıştır. Cumhuriyetimizi demokrasiyle geliştirerek yaşatacak olan da yine millet iradesidir, birlik beraberlik ruhudur, kardeşlik bağlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşları, Cumhuriyetimize ve demokrasimize sahip çıkma iradesinde tereddütsüz birlik, bütünlük içindedir."

Cumhuriyet'in kurucu değerlerinin, millet için ayırıcı değil bütünleştirici niteliklere sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bizim görevimiz, bu birleştirici, bütünleştirici unsurları daha da güçlendirmektir. Bunun için azami bir dikkatle bütün vatandaşlarımızın hukukunu koruyan, güvence altına alan bir gayret içerisindeyiz. Birlikte kurduğumuz, birlikte yaşattığımız Cumhuriyetimizi kuruluş ilkelerine ve felsefesine uygun olarak daha da güçlendirecek, geleceğimiz olan gençlere emanet edeceğiz." diye konuştu.

"Mağdur ve mazlumlara da kucak açmaya devam edeceğiz"

Dahili ve harici saldırılarla ihanetlerin, ülkenin birliğine ve bütünlüğüne yönelen tehditlerin, Türkiye'de bin yılda oluşan kardeşliği bugüne kadar bozamadığını, bundan sonra da asla bozamayacağını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"İlk günden itibaren ikinci kurtuluş mücadelesi olarak adlandırdığımız 15 Temmuz alçak darbe girişimini bertaraf eden milletimiz, Cumhuriyet'e ve demokrasiye olan sadakatini, istiklaline olan sevdasını ölüm pahasına ortaya koymuş ve Türk ulusunun eşsiz kahramanlığını bütün dünyaya göstermiştir. 15 Temmuz şehitlerimiz ile vatanın bölünmez bütünlüğü için, bölücü terör örgütüyle amansız mücadele eden bütün şehitlerimize, Allah'tan rahmet diliyoruz, rahmetle minnetle yad ediyoruz. Gazilerimize hayırlı, uzun ömürler diliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik bir hukuk devletidir. Millet ve devlet olarak ülkemizin gelecek hedeflerinden bir an için bile gözümüzü ayırmayacağız. Türkiye bugün siyasi ve ekonomik gücüyle bir güven ve istikrar ülkesidir. Bütün vatandaşlarımızın hukukuna sahip çıktığımız gibi yeryüzünde mağdur ve mazlumlara da kucak açmaya devam edeceğiz."

"Hakimiyet milletindir" şiarıyla çıktıkları bu yolda kararlılıkla yürümeyi sürdüreceklerinin altını çizen Yıldırım, "Türkiye Cumhuriyeti'ni, milletin değerlerine, can ve mal emniyetine, bütün vatandaşlarımızın hukukuna sahip çıkarak, yani demokrasiyle hukuk düzeniyle yüceltmeye devam edeceğiz. Şehitlerimizin aziz hatıraları başta olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarıyla diğer şehit ve gazilerimizin hatıralarına gölge düşürmeden kararlılıkla medeniyet yolculuğunu sürdüreceğiz." dedi.