ANKARA - Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, Türkiye'deki temaslarının ardından Sheraton Otel'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türk yetkililerin kendisine "PKK'nın silah bırakması için bir talep ilettiği" konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Barzani, bu meselenin silahlı yöntemlerle çözülemeyeceğini, barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini söyledi.
Barzani, "Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için çabalarımıza devam edeceğiz. Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için her türlü katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
Türkiye ile Kandil arasında arabuluculuk yapıp yapmadığı yönündeki soru üzerine de Barzani, şunları söyledi:
"Bizim üzerimizden Kandil ile herhangi bir toplantı ve görüşme gerçekleşmedi. Ben 'PKK'ya silah bıraktırırım' demiş değilim. Silah çağının geride kaldığını söylüyorum. Bana kulak verilirse barışçıl yöntemler aramalılar. Bu dönemden sonra silahla bir yere varılamaz. Bundan sonra PKK silah yöntemini sürdürürse sonucuna kendi katlanır. Ben PKK'nın Irak Kürdistanı'nda hüküm sürmesine müsaade etmem."

Demokratik açılıma daha fazla destek vermeliler
Barzani, demokratik açılım ile ilgili olarak, "Türkiye devletinin bu yeni bakışına PKK ve BDP'nin daha fazla destek vermelerinin daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.
Barzani, Suriye konusunda da "Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok, bu hakkı kazanmalarını destekliyoruz. Suriye'deki Kürtler Suriye Ulusal Konseyi ile görüşüyorlar. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil" diye konuştu.