ANKARA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Gümrükçü, Mısır'ın demokratik yolla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılama sürecine Türkiye'nin gözlemci olarak katılması gibi bir durumun olup olmayacağı sorusuna ilişkin, Türkiye'nin sürece ilişkin tutumunun net bir şekilde ifade edildiğini ancak gözlemci atanması gibi bir konunun olmadığını belirtti.

Gümrükçü, Rus uçaklarının Türk hava sahasına paralel uçuşunda bir artış olduğunun belirtilmesi üzerine, bu tür olayların rutin karşılanabilecek nitelikte olduğunu ifade etti. Hava sahası sınırlarında bir uçak görüldüğü zaman bunun milliyetine bakılmadan kendi hava sahasında bir önleyici paralel uçuş yapıldığını anlatan Gümrükçü, hava sahası ihlalinin söz konusu olmadığına işaret etti.

"Azerbaycan'ı ikna haberleri doğru değil"

Gümrükçü, "Basında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun TBMM'deki konuşmasında Ermenistan ile sınır kapısını açmak için girişimde bulunabileceği ve bununla ilgili olarak Azerbaycan ile temasların devam ettiği şeklinde çıkan haberler doğru mu" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu tür haberler doğru değil ve itibar etmemek gerekir..Azerbaycan'ın ikna edildiği yönünde dün yansıyan haberler doğru değil ancak Türkiye, bölgede atılacak adımlara paralel olarak işbirliğinin bütünsel bir şekilde gelişmesine yönelik her adımı olumlu şekilde değerlendirecektir."

Nusaybin sınırında inşa edilen duvar

Sözcü Gümrükçü, Türkiye'nin Nusaybin sınırında inşa ettiği duvara neden gerek duyulduğu konusundaki bir soruyu yanıtlarken de İçişleri Bakanlığı'nın kontrolünde olan bu konuda ortaya konan çerçevenin, çok küçük bir alana yönelik ve tamamen güvenlik amaçlı kurulmuş geçici bir adım olduğunu ve bu çerçevenin dışına çıkmamakta fayda bulunduğunu belirtti. Gümrükçü, "Türkiye halkı ile Suriye halkı arasındaki ilişkileri zorlayan veya sınırlayan bir tutum olmadığı çok açıkça görülmektedir" şeklinde konuştu.

Suriye'de 2014 yılında yapılacak seçimler

Gümrükçü, Suriye'de 2014 yılında yapılması öngörülen seçimler konusundaki bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Bu konudaki görüşümüz bir an evvel daha fazla kan akmasını durduracak barışçıl çözümün kurulması ve geçiş sürecinin hayata geçirilmesi. Bu olmadığı takdirde mevcut şartlar altında Suriye'de yapılacak bir seçimin sağlıklı bir sonuç getirmesi söz konusu olmayacaktır. O bakımdan bir an evvel iki tarafın ortak mutabakatıyla belirlenecek isimlerden oluşan bir geçiş yönetiminin kurulması ve bu yönetimin tam icra yetkisine sahip olması ve bu yönetimin ülkeyi serbest ve adil çerçevede yapılacak seçimlere götürmesidir. Çözümün ancak bu kanaldan ilerlenmesi suretiyle bulunacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan amacımız bu sürecin hayata geçirilmesine yönelik adımların atılmasıdır."