ANKARA 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, yaklaşan "Kurban Bayramı" nedeniyle kurbanlık hayvan satışı yapacak ve alacak vatandaşların doğru bilgilendirilmesi ve artacak yurtiçi hayvan hareketleriyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi için açıklama yapıldı.

Açıklamada, kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin, ayrıca büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar içinse nakil belgesinin olmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

İller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Hiçbir surette veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvan satın alınmamalıdır. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı bilinmelidir" ifadelerine yer verildi.

Kurbanlıklar rahatlıkla temin edilebilecek

Türkiye genelinde, 2012 yılında kurban bayramında toplam 785 bin 134 büyükbaş hayvan ve 1 milyon 976 bin 924 küçükbaş hayvan kesildiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yıl için ülke genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1 milyon 645 bin 279 baş erkek büyükbaş ve 3 milyon 526 bin 973 baş erkek küçükbaş hayvan bulunmakta olup, vatandaşlarımız kurbanlıklarını rahatlıkla temin edebileceklerdir. Sonuç olarak vatandaşlarımız kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçmeye, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları  kurbanlık olarak seçmemeye özen göstermelidir. Vatandaşlarımızınkurbanlık hayvan alırken mağdur olmamaları için açıklanan hususlara dikkat etmeleri, kurbanlık hayvan satıcılarının da aynı özeni göstermeleri gerekmektedir."