ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge yapan öğretim üyelerinin, ürettiği değerin yüzde 85'ine kadarlık kısmını döner sermayeden kendisine alabileceğini bildirdi. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ı makamında kabul eden Işık, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) kapsamında yapılan çalışmaların sorulması üzerine Işık, şu anda yüksek teknoloji üreten tüm ülkelerde bu işbirliğinin çok güçlü olduğunu söyledi. 

Üniversitelerde üretilen bilgilerin teknolojiye transferinin, ülkelerin kalkınmasında çok önemli bir etken olduğunu belirten Işık, şunları kaydetti: 

"Bakanlık olarak Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı hazırladık, Yüksek Planlama Kurulu gündemine girdi. İnşallah yakında oradan da onaylanır ve resmen yürürlüğe girer. Üniversite olmadan, teknoloji üretmemiz mümkün değil. Üniversitelerle de sanayinin işbirliği olmadan bunu kalıcı hale getirmemiz mümkün değil. Sağolsun YÖK Başkanımız bugün ziyaret etti. Hem genel bir değerlendirme yaptık hem de özellikle kamu üniversite sanayi işbirliğinin kalıcı olması için YÖK ile Bakanlığımız arasında bir daimi komite kurulmasına karar verdik."

Önümüzdeki günlerde bu komitenin kurulacağı açıklayan Işık, Ar-Ge yapan üniversite öğretim üyelerine de müjde verdi.

Türkiye'nin Ar-Ge açığının kapanmasına yönelik bir adım daha atılacağını vurgulayan Işık, "Bunun için kanun değişikliği gerekiyor. Bakanlık olarak hazırlığımızı yaptık, önereceğiz şimdi. Ar-Ge yapan üniversite öğretim üyeleri, ürettiği değerin yüzde 85'ini döner sermayeden kendisine alabilecek. Bu, Türkiye açısından önemli bir düzenleme olacak. İnşallah bunu hayata geçirdiğimizde Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine ciddi bir katkı sağlamış olacağız" diye konuştu.

Söz konusu oranın şu anda yüzde 54 olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin teknolojik dönüşümü açısından üniversitelerle Bakanlık arasındaki işbirliğini çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştireceklerini ifade etti.

Bakan Işık, bu destekten üniversite bünyelerinde Ar-Ge yapan tüm öğretim üyelerinin yararlanacağını sözlerine ekledi.