İSTANBUL 


Avrupa Parlamentosu (AP) Bütçe Komisyonu Başkanı Fransız Parlamenter Alain Lamassoure'un ''AB'nin sınırları konusu artık kapanmıştır. Türk sorunu, ne Türkler ne de Avrupalılar ortak olmak istemedikleri için artık gündemden kalkmıştır'' sözlerini AA muhabirine değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''AB'de Türkiye defterini kapayanlar, sonra sakın müflis tüccar gibi eski defterleri açmak zorunda kalmasınlar'' ifadesini kullandı.
 
Bağış, şunları söyledi: 

''Türkiye'nin AB entegrasyon sürecini, AB için bir Türk sorunu olarak değerlendirmek hadsizliktir. Böyle düşünenler için Türk sorunu değil, akıl sorunu tanımlaması yapmak daha doğru olur. Gerçekleri görecek kadar akıl ve kalp gözleri açık olanlar, şunu görüyor; AB için Türk sorunu yoktur, Türk fırsatı vardır.''

Ortak ses
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Küresel Forumu'ndaki ''Yirminci Yüzyılla Hesaplaşmak ve Adil Bir Gelecek'' panelinde konuştu.

Bağış, insanlığın adalet duygusunu sadece kendi adaleti gölgelendiği zaman değil, başkalarının adaleti gölgelendiğinde de önemsemesi gerektiğini kaydederek, şöyle dedi:

''Bunu sadece Türkiye olarak değil, bu değerlere gönül veren bütün ülkelerle, bütün toplumlarla, liderlerle birlikte yapmamız gerek. Suriye'de kendi halkını bombalayan, kendi insanlarına zulmeden, kendi şehirlerine, kendi vatandaşlarına her türlü fenalığı layık gören anlayışa karşı, ilk olmak ayrı bir şey ama tek kalmamamız lazım. Bu değerleri paylaşanların ortak sesle hareket etmesi gerekir.''

''Diyete harcanana fonlarla...''
Dünyada yaşanan tezatlara da dikkati çeken Bağış, ''Şu anda dünyada kilo kaybetmek için harcanan, diyet ve spor programlarına harcanan fonlarla, bu dünyanın bütün açlarını rahatlıkla doyurabileceğimiz gerçeğiyle karşı karşıyayken, insanlığın içinde düştüğü durum çok düşündürücüdür'' dedi.