İSTANBUL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Enerji Hanım Projesi" eğitim çalışmasında yaptığı konuşmada, sanayi ve teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin, hayatı geçmişle kıyas edilmeyecek kadar değiştirdiğini ve kolaylaştırdığını söyledi.

Hava, toprak, su kadar hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen enerjinin, özellikle de elektriğin olmadığı bir dünyanın, böyle bir hayatın artık tahayyül dahi edilemediğini dile getiren Erdoğan, "Oysa hepimiz çok iyi biliyoruz ki  enerji kaynaklarının da bir sınırı var. Her gün daha çokenerji sarfederken, aslında her gün  enerji kaynaklarının sonuna daha hızlı şekilde yaklaşıyoruz. İnsanoğlu, sonsuzmuş gibi sınırsızcaenerji tüketirken, aslında bir yandan da kendi geleceğini, gelecek nesillerden emanet aldığı çevreyi, atmosferi, suları, ormanları tüketiyor" diye konuştu.

Erdoğan, kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, sınırsızca tüketmenin, bencillik ve hırs ile dünyayı adeta talan etmenin, kişinin kendisine olduğu kadar, geleceğe de ihanet olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim medeniyetimiz, sınırsızca kazanmayı, sınırsızca harcamayı, sınırsızca tüketmeyi hor görmüş; tasarrufu, özellikle de kanaati övmüş, tavsiye etmiş bir medeniyettir. Eğer, bizden öncekiler binlerce yıl boyunca sınırsız bir şekilde tüketselerdi, belki de bugün yaşayacak bir dünyamız, soluyacak havamız, içecek suyumuz olmayacaktı. Çevreye zarar vermeden, tabiatı kirletmeden, gelecek nesillerin haklarını tüketmeden yaşamak elbette mümkün. Bizden önceki nesiller bunu başardılar. Öyleyse pekala biz de başarabilir, bugün ecdadımıza nasıl hayır dualar ediyorsak, gelecek nesillerin hayır dualarını alabiliriz. Tabiatın, çevrenin bize bir emanet olarak verildiği şuuruyla hareket ettiğimiz sürece, bunu başarabileceğimize yürekten inanıyorum."

"Söz konusu olan, hiç kuşkusuz, geleceğimizdir"

Emine Erdoğan, dünyada sahip olunan zenginlikleri korumanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın, alışkanlıkları değiştirmekten geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Elektrik düğmesine her uzandığımızda, bir cihazın açma kapama düğmesine her bastığımızda, bunun, elektrik faturası dışında da bir bedeli olduğunu mutlaka hatırımızda tutmamız gerekiyor. Kısacası 'ev halimizi' değiştirmeliyiz. Şunu bilmenizi isterim ki söz konusu olan, soluk aldığımız hava, aziz bildiğimiz su, öpüp başımıza koyduğumuz ekmektir. Söz konusu olan, üzerine titrediğimiz çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıdır. Söz konusu olan, hiç kuşkusuz, geleceğimizdir."

"Enerji Hanım Projesi'nin, enerjiyi verimli kullanarak aile bütçesine, ülke ekonomisine, çevrenin korunmasına yapılabilecek katkıları gösterdiğine değinen Erdoğan, projenin, gelecek nesillere olan sorumluluğu hatırlattığını dile getirdi.

Erdoğan, ocak ayından bu yana proje kapsamında 18 ilde yapılan eğitim çalışmalarına binlerce kadının katıldığını kaydederek. "Bugün projenin 19'uncu ili olan İstanbul'da, hanım kardeşlerimize verilecek eğitimlerle hem karanlığa, hem de geleceğimize bir mum daha yakmış olacağız. Bu tecrübenin, tüketim alışkanlıklarımızı iyi yönde değiştireceğine, binlerce küçük adımın bereketli ve verimli sonuçlar doğuracağına, çevreye ilişkin yeni bir bakış açısı kazandıracağına hiç kuşkum yok" diye konuştu.

Projenin, aşırı tüketimin ve israfın yıkıcı, yok edici etkileri üzerine düşünmeye önemli bir kapı araladığını, enerjiyi verimli kullanmanın yollarını göstermesinin yanı sıra sorumlulukları bir kez daha hatırlamaya vesile olduğunu belirten Erdoğan, katılımcılara şöyle seslendi:

"Hepimiz payımıza düşen sorumluluğu yerine getirirsek, aşırı tüketimin ve israfın yol açtığı kaynak sorunlarından hem ailemizi, hem ülkemizi, hem de dünyayı korumuş olacağız. Az enerji kullanarak aynı miktardaki işi yapabiliriz. Azı, verimli kılarak çoğaltabiliriz. Küçük görünen adımlar atarak büyük sonuçlara ulaşabiliriz.

İnanıyorum ki kadınların liderliğinde her geçen gün etkisi ve yaygınlığı artarak ilerleyen bu güzel proje, ülkemiz için, geleceğimiz için hayırlı ve güzel sonuçlar doğuracak. Binlerce hanım kardeşimin bu husustaki enerjisi aileyi de toplumu da dönüştürecek, değiştirecek. Bu duygularla, projenin hazırlanmasında ve yürütülme aşamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, ama en büyük teşekkürü büyük bir hassasiyet ve sorumluluk göstererek bu eğitim toplantılarına katılan hanım kardeşlerimiz hak ediyor. Çünkü sizlerin çabası olmazsa hiçbir şey değişmez. Kadınlar değişirse toplum değişir, kadınlar değişirse dünya değişir, gelecek değişir. Alacağınız eğitimlerle, ülkemizi, dünyamızı ve geleceğimizi değiştireceğinize, farklı bir dünyayı mümkün hale getireceğinize yürekten inanıyorum."