ERBİL  - Irak'ın Erbil kentindeki sığınmacılar, elektriğin verilmediği kamplarda güneş enerjisi panelleriyle çadırlarını aydınlatıyor ve cep telefonlarını şarj ediyor. 

Terör örgütü IŞİD saldırıları ve kış şartları nedeniyle Irak'ta yaşanan elektrik sıkıntısı çadır kampları da etkiledi. Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar ve Diyala kentlerine yönelik saldırılardan dolayı ülke genelinde ciddi anlamda enerji sorunu yaşandı. Bazı baraj ve termik santrallerin IŞİD'in eline geçmesi üzerine de elektrik üretimini azaldı. Bunun üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti, abonelere günlük 18 saat verdiği elektriği, 6 saate düşürdü. Kamplardaki aydınlanma sorunu bir türlü giderilemeyince IKBY yetkilileri, geçici çözüm olarak kamp sakinlerine güneş enerjisi panelleri dağıttı. 

Güneşi dört gözle bekliyorlar 

Çadır sakinleri, güneş enerjisi panelleriyle hem çadırlarını aydınlatıyor hem de cep telefonlarını şarj ediyor. Panel, aynı anda iki ampüle elektrik verebiliyor ve birden fazla telefonu şarj edebiliyor. Gece veya bulutlu ve yağışlı havalarda güneş panelleri elektrik üretemiyor. Böyle durumlarda, sığınmacılar daha önce güneş panellerinden şarj ettikleri ışıldakları kullanıyor. Sığınmacılar, panellerden yeniden faydalanmak için dört gözle güneşin doğuşunu bekliyor. 

Kampta sabah erken uyanan sığınmacılar, üzerine isimlerini yazdıkları panelleri, dışarıya kurarak şarj olması için bir süre bekliyor. Musul'dan kaçarak ailesiyle Bahirka Çadır Kampı'nda kalan 55 yaşındaki Hamide Mustafa, günün önemli bir kısmını güneş enerjisi panelinin başında geçiriyor. 

Kampa geldikleri ilk günlerde IKBY hükümetinin kendilerine 24 saat elektrik sağladığını belirten Mustafa, kış gelince elektriğin tamamen kesildiğini söyledi. Bunun üzerine kamp sorumlularının, çadırlara güneş panelleri dağıttıklarını aktaran Mustafa, elektrik kesilince imdatlarına bu cihazların yetiştiğini dile getirdi. Güneş panelleriyle çadırlarını aydınlattıklarını ve telefonlarını şarj ettiklerini anlatan Mustafa, cihazın erken şarj olmasının işlerini kolaylaştırdığını kaydetti. 

Bir başka kamp sakini Muhammet Nizar (65) ise yağışlı havalarda panellerden daha az faydalandıklarını ifade etti. Irak genelinde yaşanan elektrik sıkıntısının, sığınmacıları daha fazla etkilediğine dikkati çeken Nizar, kesin çözüm için kamplara elektrik verilmesi gerektiğini vurguladı.