İSTANBUL  - İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın 3 avukatı, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddiasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Asrın Hukuk Bürosu avukatları Sinan Zincir, Mazlum Dinç ile Rezan Sarıca, suç duyurusu dilekçelerini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sundu.

Dilekçede, savcılar Adnan Çimen ve Adem Özcan ile iletişimin denetlenmesi kararını veren hakimler, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğününün sorumlu polisleri ve sorumluluğu olan diğer resmi kişiler hakkında, "hukuka aykırı dinleme", "suç ve suçlu yaratma", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "iftira", "görevi kötüye kullanma", "görevi ihmal", "avukatlığı engellemeye teşebbüs", adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "haberleşme hürriyetini engelleme"  suçlarından soruşturma açılması talep edildi.

"Büyük bir kaos ortamı yaratıldı"

Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi bazı avukatların telefonlarının dinlenildiği öne sürülen dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:

"24 Şubat 2014 tarihli basında çıkan haberlerde 3 bin 64 kişi yönünden hukuksuz dinleme tespiti yapıldığı belirtilmiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı da bu hukuksuz dinlemeyi teyit etmiş, akabinde HSYK, ilgili savcı ve hakimler hakkında inceleme başlatmıştır. Bu kişilerin arasında derneğimiz üyesi avukatlar Mazlum Dinç, Rezan Sarıca ve Sinan Zincir'in adları da basın yayın organlarında yayınlanmıştır. Cemaat savcıları niçin meslektaşlarımız hakkında hukuksuz dinlemeler yapmıştır? Suç unsuru bulamamışken niçin takipsizlik kararı verememişlerdir? Basında geçen Selam örgütü ile arkadaşlarımızın ne tür bir ilişkisi olabilir?"

"Paralel yapının hiyerarşik yapısı ortaya çıkarılmalı"  

"Paralel yapının hiyerarşik yapısı ortaya çıkarılarak, bu yapı içinde yer alan sivil veya resmi kişiler hakkında gerekli soruşturmanın yapılması ve sonuçta bu kişilerle ilgili kamu davası açılması" istenen dilekçede, halen görev başında bulunan sorumluların da delilleri karartma ve kaçma ihtimalleri gözetilerek, tedbir amacıyla tutuklanmaları talep edildi.

Dilekçede, şikayete konu dinleme kayıtlarının imha edilmesi ve tüm resmi sorumlularla ilgili kamu davası açılması da istendi. 

Suç duyurusunun yapılmasının ardından Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı avukat Fırat Epözdemir, dernek üyesi şikayetçi avukatlar Zincir, Sarıca ve Dinç ile basın açıklaması yaptı. Epözdemir, yasa dışı dinlemelerde sorumluluğu bulunanların yargılanmasını talep ettiklerini söyledi.