İZMİR - İzmir Valisi Mustafa Toprak, Şükrü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen mezuniyet töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İzmir'de, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında sosyal paylaşım siteleri üzerinden "halkı galeyana getirici ve olayları büyütücü paylaşımlar yapıldığı" iddiasıyla ilgili yapılan gözaltı işlemine ilişkin soru üzerine Vali Toprak, bu konuda 38 kişiye yönelik yürütülen çalışmanın söz konusu olduğunu bildirdi. 

Bu çalışmanın kamuoyunda yanlış anlaşılmaması gerektiğini dile getiren Toprak, şunları söyledi: 

"Şüphesiz ki sosyal medyada haberleşmek, ileti atmak almak, onda bir problem yok yanlız,  bunların halkı galeyana getiren suç unsuru içerecek şekilde bir takım söylemler, 'yakmak, yıkmak talan etmek' şeklinde bazı içerikler var dolayısıyla bunların üzerinde hassasiyetle durulması gerekiyor."

Neticede bunların Türk Ceza Kanunu'na göre suç oluşturup oluşturmadığının, adli mercilerin değerlendirmesine tabi olduğunu kaydeden Toprak, "Bunu, bu şekliyle algılamak lazım. Yoksa şöyle bir yanlış algıda oluşturmamak lazım, 'twetter ve facebookta milyonlarca insan var, bunların hepsiyle ilgili bir işlem mi yapılıyor?' Böyle bir yanlış noktaya da gitmemek lazım. Konu şu tespit edilen twetter ve facebook içeriklerinde hakikaten bir 'ayaklanalım, yakalım, yıkalım, basalım, polis buradan çekiliyor gidip yakalım' şeklinde bir takım ifadeler var. Ben bir kaç örneğini ifade ediyorum bunların kanun nezdinde ne anlama geldiği şüphesiz ki adli mercilerin işidir" şeklinde konuştu.

Sivil kıyafetli kişilerin olaylara müdahalesi

Vali Toprak, İzmir'de meydana gelen olaylara müdahalede, resmi polislerin yanı sıra sivil kıyafetli ve ellerinde sopa bulunan kişilerin yer aldığının basına yansıması konusunda ise bu konunun araştırılması için müfettiş taleplerinin söz konusu olduğunu hatırlattı. 

Medyaya yansıyan görüntülerde yer alan kişilerin kimler olduğu, bunun nasıl olduğu konularında hiçbir eksik kalmamak kaydıyla soruşturulmak üzere İçişleri Bakanlığı'ndan bir mülkiye başmüfettişi ile emniyet müfetişleri görevlendirilmesini talep ettiklerini hatırlatan Toprak, "Sayın Bakanımız da bunları acilen görevlendiriyor. Bir kısmı geliyor, diğerleri de gelmek üzere. Dolayısıyla en kısa zamanda gelip göreve başlayacaklar. Bu noktada, sizlerin de dile getirdiğiniz bilgiler, bulgular ciddiyetle üzerinde durularak incelenecek. Bunun da böyle olması gerekiyor" dedi.