28 Ekim’de Ermenek’te bir kömür ocağını su basması sonucu 18 işçinin yer altında mahsur kalması ülkeyi yasa boğdu, Cumhuriyetin 91nci yıldönümü törenlerine gölge düşürdü. 29 Ekim günü planlanan eğlenceler, balolar, resepsiyonlar iptal edildi.
Daha yeni beş ay kadar önce Soma’da 301 işçiyi kömür madeninde kaybetmiştik. İş kazaları önlenemiyor bir türlü. Maden kazaları yanında inşaatlarda da son günlerde arka arkaya kaza haberleri geldi. Kazasız gün geçmiyor gibi. Geçen gün Candaş Tolga Işık, Posta Gazetesi’ndeki sütununda, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in görev süresi içinde 9581 işçinin görev başında öldüğünü yazdı. Tabii bu rakama trafik kazaları dahil değil.
Değerli okurlarım,
9 Kasım günü Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) İstanbul İl Teşkilatı olarak Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde saat 13:00’te, her yıl olduğu gibi bu yıl da Atatürk’ü Anma Günü tertipliyoruz.
Anma gününde; Devlet Sanatçısı Dilek Türker bir teatral gösteri sunacak. E. Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile gazeteci-yazar Uğur Dündar da konuşma yapacaklar. Programda TESUD TSM Korosu Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türkülerle programa katılacak. Programı tiyatro sanatçısı Altan Akışık sunacak şair Faika Sarp da şiirleri ile programda yer alacak.
Bilindiği gibi bundan 100 yıl önce yine 29 Ekim’de Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’de Rus donanmasına ve limanlarına taarruzu ile başlayan Birinci Dünya Harbi sonunda harbi kaybetmiştik. Koca İmparatorluk elden çıkmış, Anadolu da düşman çizmeleri altında inim inim inliyordu.
Savaşta yenilen, parçalanan ve düşmanlara boyun eğmiş bu devleti ve milleti hür ve bağımsızlık için, Mustafa Kemal Paşa ve bir avuç silah arkadaşı ayağa kaldırmış, yokluk ve yoksulluk içinde teşkil ettikleri ordu ile ülkeyi düşmandan arındırmışlar ve Cumhuriyeti kurmuşlardı.
Bu eşi menendi görülmemiş muhteşem bir başarı, muhteşem bir zaferdi.
Ardından Cumhuriyet ortaçağdan çağdaş uygarlığa yelken açtı. Bu güçlü ivme ile yorgun ve bitkin, harap ve viran Türkiye bugünlere geldi.
Ulu Önderimiz Atatürk’ün vefatında İsmet İnönü’nün şaheser bir ifade ile belirttiği gibi devletimizin banisi, milletimizin fedakar sadık hadimi, insanlık idealinin aşık ve mümtaz siması, eşsiz kahraman Atatürk’ü minnet ve şükran duyguları içinde, her gün biraz daha artan sevgi ve saygı ile 9 Kasım’da anacağız.
Halkımızın davetli olduğu bu güzel ve anlamlı günde buluşmak ümidi ile.