İSTANBUL - Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Beyhan, askeri yargının kaldırılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) ile ülke çapında kampanya başlattıklarını açıkladı. 

Mazlum-Der ve İHD üyesi bir grup, "Askeri yargı kaldırılsın", "Rütbeli değil bağımsız yargı" ve "Darbe yargısına hayır" pankartlarıyla Galatasaray Lisesi önünde toplandı. 

Grup adına açıklama yapan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Beyhan, Türkiye'de yargı sisteminin yargı birliğinden uzak, çok başlı ve karmaşık olduğunu söyledi. 

Yargının tarafsız ve bağımsız olmasını sağlamanın ilk yolunun yargı birliğini sağlamaktan geçtiğini belirten Beyhan, ayrıca Türkiye'de yargının güvenilir olmasını sağlayacak, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu savundu. 

Beyhan, Milli Savunma Bakanlığı'nın bir soru önergesine verdiği cevaba göre, 1992-2012 yılları arasında 2 bin 221 askerin intihar sonucu hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Bu intiharların çok büyük bir bölümünü şüpheli ölüm olarak nitelendiriyoruz. Sadece 2013'te derneklerimizin verilerine göre 64 askerin intihar adı altında şüpheli şekilde yaşamını yitirmesi, durumun vahametinin devam ettiğini göstermektedir" dedi. 

Askeri yargı tarafından bu olayların etkili bir şekilde soruşturulmadığını öne süren Beyhan, söz konusu sorunların çözümü için önerilerini şöyle sıraladı:

"Askeri mahkemeler kapatılmalı. Ceza kanunu tek bir ceza kanunu olarak düzenlenmeli. Askeri mahkemeler sadece disiplin mahkemesi olarak yeniden düzenlenmeli. Bugüne kadar bu mahkemelerde görülen yaşam hakkı ihlallerine ilişkin dosyalar sivil savcılıklara ve mahkemelere devredilmeli. Söz konusu olaylarda yaşamını yitiren askerlerin ailelerinin talepleri kabul edilmeli."

Beyhan, konuyla ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını açıklayarak, "Askeri yargının kaldırılması için İHD ile birlikte tüm şubelerimizle Türkiye çapında yürüteceğimiz kampanyayı başlatıyoruz. Konuya dikkati çekmek için bir dizi etkinlik gerçekleştireceğiz. Öncelikle TBMM'de grubu bulunan partileri ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu ziyaret edeceğiz" ifadelerini kullandı.