ANKARA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakanlık Merkez Bina'daki kabulde konuşan Arınç, İHD'nin 30 yıla yaklaşan faaliyet döneminde çok önemli çalışmalarda bulunduğunu ve derneğin çalışmalarını, raporlarını yakından takip ettiğini söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu'ndan sorumlu başbakan yardımcısı olduğunu anımsatan Arınç, Kurum'un İHD ile yakın çalışmalar yaptığını ifade ederek, "Demokratikleşme ve özgürlükler alanında Türkiye'de yapılan son çalışmalarda derneğimizin raporlarından, görüşlerinden, bilgilerinden yararlandığımızı ifade etmek isterim" dedi.

Arınç, Türkiye İnsan Hakları Kurumu'yla ilgili olarak yasa tasarısı hazırlığında olduklarını belirterek, Kurum'un üzerine yüklenen görevleri yerine getirebilmesi için yeni bir takım çalışmalar yapacaklarını anlattı.

İHD Başkanı Türkdoğan da dernek olarak Türkiye'de insan hakları ortamının iyileştirilmesini amaç edindiklerini, bugün de tespit edebildikleri çeşitli insan hakları sorunlarını Arınç'a aktarmak ve sorunların giderilmesinde katkılarını istemek için ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'de insan haklarıyla ilgili yeni bir kurumsallaşma olduğunu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulmasının insan hakları konusunda önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Türkdoğan, "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu, bir türlü kurulamadı. Bizim önemsediğimiz ve 'ulusal önleme mekanizması' diye tarif edilen işkenceyle mücadele edecek bir mekanizmanın daha etkili şekilde kurulup, bağımsız olarak, çalışmalarını yürütme noktasında bazı görüş ve düşüncelerimizi sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.

Türkdoğan, insan hakları savunucularının her zaman bardağın boş tarafını gösterdiğini, ama dolu tarafı da inkar etmediklerini anlatarak, bardağı daha da doldurma gayretinde olduklarını, insan hakları örgütlerinin faaliyetlerini daha rahat yapmalarıyla ilgili önerileri ve somut sorunları Arınç'a aktarıp görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.