KOCAELİ 

Kocaeli'de, İzmit Belediyesi tarafından hazırlanan "İzmit'i Seviyorum, Bisiklete Biniyorum" projesi kapsamında yapılan bisiklet eğitim pisti, bisiklet yolları ve bisiklet parklarıyla bisiklet kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Şimdiye kadar 30 bin bisikletin dağıtıldığı ilçede, bu yıl içinde "Haydi Okula Bisikletle" kampanyasıyla 10 bin öğretmen ve öğrenciye bisiklet verilecek.

Ayrıca, yaklaşık 140 bin hanenin bulunduğu ilçede, "Haydi İşe Bisikletle" sloganıyla da 125 bin bisiklet dağıtılması planlanıyor.

Dağıtılacak bisikletlerle ilçede kayıtlı yaklaşık 50 bin olan otomobil sayısı da böylece geride bırakılacak.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yıl önce ilk belediye başkan adaylığı dönemindeki projeleri arasında yer alan "İzmit'i Seviyorum, Bisiklete Biniyorum" sloganıyla bisiklet şehri İzmit vadettiğini, bugün gelinen noktada şehirde bisiklet kullanımının gözle görülür bir şekilde arttığını söyledi.

125 bin haneye bisiklet

Doğan, öğrencilere şimdiye kadar 30 binden fazla bisiklet dağıttıklarını, bu yıl öğrenci ve öğretmenlerle birlikte sayının 40 bine çıkacağını, "Haydi İşe Bisikletle" sloganıyla da 125 bin haneye bisiklet dağıtarak, herkesin bisiklete binmesini sağlayacaklarını, kentte yaklaşık 50 bin otomobilin olduğunu belirterek, "Bisikleti artık yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz. Bisiklet şehri İzmit'te arabadan çok bisiklet kullanılsın istiyoruz" diye konuştu.

"Kendimi 18 yaşında hissediyorum"

İzmit'te huzurevinde kalan 78 yaşındaki Bekir Özdemir de eskiden bisiklet kullandığını şimdi bisiklet turlarına gelip katıldığını belirterek, "Çok mutluyum. Böyle devam etmek istiyorum. Gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederim. Ben şimdi kendimi 18 yaşında hissediyorum" diye konuştu.

Bisiklet turlarına katılan 65 yaşındaki Cengiz Anaç ise çocukluğunda ağabeyiyle tek bisikleti paylaştığını, bisikletin hayatında önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.