BERLİN - Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçim için Almanya’nın başkenti Berlin ile Hamburg ve Hannover şehirlerinde kullanılan oylar Türkiye’ye gidecek uçağa yüklendi.

8-31 Mayıs tarihlerinde kullanılan ve mühürlü turuncu torbalar içinde Hamburg, Hannover ve Berlin başkonsolosluklarında muhafaza edilen oylar, Berlin Tegel Havalimanı'nın askeri bölümüne getirildi. Oylar, söz konusu kentlerden gelen sandık saklama ve ulaştırma komisyonları ile Türkiye'den gelen gözlemci heyet nezaretinde küçük konteynerlere yüklendi.

Türkiye’den gelen gözlemci heyet oyları teslim alıp, tutanak tuttuktan sonra oy konteynerleri Türkiye’den gelen THY uçağının kargo bölümüne konuldu.

Gözlemci heyette AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi ve CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile bazı resmi yetkililer yer aldı.

Uçağa Berlin'den 59, Hannover’den 44 ve Hamburg’dan da 35 turuncu torba yüklendi.

Türkiye'nin Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, genel seçimler için 24 gün boyunca kullanılan oyların Türkiye’den gelen heyete teslim edildiğini belirterek, Hannover’den uçağa yüklenen turuncu torbalarda ayın 24'ünde kullanılan oyların, geri kalan torbalarda ise kullanılmayan oy pusulaları ve zarfların bulunduğunu söyledi.

Yoğun geçen bu 24 gün boyunca görev yapan sandık kurulu üyelerine, parti temsilcilerine ve başkonsolosluk çalışanlarına teşekkür eden Günay, yurt dışında yaşayan ve oy kullanmayan vatandaşların 7 Haziran’a kadar havalimanlarında oy kullanma imkanının bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak da 24 günlük maratonun sonunda vatandaşların kullandığı oyları uçağa yüklediklerini belirtti.

Hamburg'da  yaklaşık yüzde 38 oranında oy kullanma oranının yakalandığını ifade eden Ak, bu oranı önemli bulduğunu, gelecek dönemde yapılacak seçimlerde bu oranın daha da artacağına inandığını kaydetti.

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen de Berlin’den Türkiye'ye gönderilen 59 turuncu diplomatik torbanın 26'sında kullanılmış oylar, 33 torbada ise kullanılmayan oy pusulaları ve zarfların yer aldığını ifade etti.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları 8-31 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'nin 13 başkonsolosluğunda oy kullanmıştı. Berlin’de her gün oy verme işlemi bittikten sonra oylar mühürlü çuvallara konularak Berlin Başkonsolosluğu'ndaki güvenlikli odada muhafaza edildi. Oy torbaları bugün de Berlin Tegel Havalimanı'nın askeri bölümüne getirilerek Türkiye'ye gidecek uçağa yüklendi.

Uçağın Berlin'den sonra Stockholm, Kopenhag ve Londra'da kullanılan oyları da alarak Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.