EDİRNE 
Suriyelilerin "umut yolcuları" arasındaki sayısı her geçen yıl artıyor.

Avrupa ülkelerine yasal olmayan yoldan gidebilmek amacıyla geldikleri Edirne’de yakalananların profili incelendiğinde 2011’den önce yakalanan Suriyeli sığınmacı sayısı düşükken, bu tarihten itibaren her yıl giderek arttığı görüldü.

İç savaşın yeni patlak verdiği 2011'de Suriyeli kaçakların umut yolcuları arasındaki oranı yüzde 1'den az iken, 2014 yılında bu oran yüzde 65'e yükseldi. Geçen yıl yakalananlar arasındaki Suriyeli oranı ise yüzde 57 olarak belirlendi.

Avrupa’ya 2011 yılında illegal yoldan geçmek isteyen 22 bin 664 kaçak arasındaki Suriyeli sayısı 100 olarak kayıtlara geçerken, 2014 yılında jandarma tarafından yakalanan 16 bin 943 kaçaktan11 bin Suriyelinin hudut boyunda Avrupa hayali yarım kaldı. Geçen yıl da Edirne'de 14 bin 290 kaçak yakalanırken, bu kişilerden 8 bin 119’unu Suriyeliler oluşturdu.

Almanya hayaliyle gelmişlerdi

Bu arada geçen yıl Eylül ayında Almanya'nın 1 milyon sığınmacı kabul edeceği yönündeki spekülasyonların yayılması sonrası 3 bine yakın Suriyeli yürüyerek Edirne’ye gelmiş, sınırdan geçişlerine vize ve pasaportları olmadığı için izin verilmeyen Suriyeliler 10 gün boyunca kentin çeşitli yerlerinde bekleyişlerini sürdürmüşlerdi.

Vatanları savaş, zulüm ve karışıklık nedeniyle yaşanamaz hal alan Suriyelilerin bir çoğu aralarında Türkiye’nin de olduğu Lübnan, Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün ve Irak gibi ülkelere sığındı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 2 milyon 255 bin 299 kayıtlı Suriyeli bulunuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre de Avrupa ülkelerinde 813 bin 599 Suriyeli yaşıyor.