KAYSERİ - Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın, Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemde darbedilerek hayatını kaybettiği iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması saat 09.30'da Kayseri'de başladı.

Duruşmada,  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) gelen telefon görüşmeleri ile olay gününe ait görüntülere yönelik bilirkişi raporları okundu.

TİB raporunda, olay günü Ali İsmail Korkmaz'ın Yunus Emre Caddesi ve Odun Pazarı tarafında 6 görüşme yaptığı baz hareketlerinden Ali İsmail Korkmaz'ın olay yerinde olabileceğinin değerlendirildiği yer aldı.

Korkmaz'ın avukatları tarafından Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan olay gününe ait görüntülere ilişkin bilirkişi raporlarında ise 29 ayrı güvenlik kamerasının görüntülerinin incelendiği belirtildi.

İncelenen görüntülerde herhangi bir darp eyleminin olmadığı, polis ve eylemciler arasında biber gazı ve kaçışmalar olduğu, Korkmaz'ın yanında kapüşonlu bir arkadaşıyla görüldüğü ifade edildi.

Beşik Otel kameralarına yansıyan görüntülerde ise bir grubun sokak içinde eylemcilere sopalarla vurduğu kaydedildi. 

Yapılan incelemelerde Beşik Otel'e ait bir sabit diskin okunamadığı, diskin bulunduğu bölümünde yerinden çıkarma veya tamir amaçlı hırpalanma görüldüğü belirtildi. 

Raporda, "Ali İsmail Korkmaz'a vuranların kamera görüntüsünün çözünürlüğünün düşük olması nedeniyle yüzlerinin net olarak belirlenemediği" ifadeleri yer aldı.

Raporların okunmasının ardından duruşmaya 1,5 saat ara verildi.

Korkmaz'ın yakınları ve duruşmaya katılanlar sanıklara tepki gösterdi. Anne Korkmaz, sanıklara yönelik, "Katiller aynı acıyı sizde yaşarsınız inşallah" diyerek tepkisini dile getirdi.

Milletvekilleri de izliyor

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın üçüncü duruşması, Yeni Adliye binasının zemin katında duruşma salonuna çevrilen konferans salonunda yapılıyor.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan polisler Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar, Yalçın Akbulut ile tutuklu sanıklardan polis Mevlüt Saldoğan ile Muhammed Vatansever, Ramazan ve İsmail Koyuncu ile Ebubekir Harlar hazır bulundu.

Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan ile duruşma salonuna girdi.

Tamamen dolu olan salondaki duruşmaya çevre illerden de çok sayıda avukat katılıyor.

Duruşmaya, Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın, Hüseyin Aygün, Aykut Erdoğdu, Muharrem Işık ve Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı adına Ankara Barosu'ndan Avukat Erol Aras da katıldı.

Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz, salonda orta sıralara oturarak duruşmayı takip eden Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in yanına giderek katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri de geldi

Öte yandan Gezi Parkı odaklı eylemlerde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert'in de aileleri duruşmaya katılmak için Kayseri'ye geldi.

Uluslararası Af Örgütü gözlemcisi Andrea De Rujiter, dilekçe vererek duruşmaya gözlemci olarak katıldı.  

Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı

Öte yandan, dava dolayısıyla sabah erken saatlerden itibaren polis, Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Polis helikopterinin Adliye üzerinde uçuş yaptığı gözlenirken, çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, çeşitli noktalarda görevlendirildi. TOMA'lar ise İl Emniyet Müdürlüğü önünde bekletiliyor. 

Kaldırım Caddesi ile Erkilet Bulvarı'nın Adliye kavşağına kadar olan bölümünü trafiğe kapatan polis, 3 farklı arama noktası oluşturdu. 

Davayı izlemek için farklı illerden gelen gruplar da İstasyon Mahallesi'ndeki pazar yerinde toplandı. 

Buradan Kaldırım Caddesi'ni takip ederek spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüyen yaklaşık 100 kişilik grup, aranmadan kendileri için ayrılan bölümü geçmek istedi. 

Grup temsilcileri ile polis arasındaki görüşmelerin ardından gruptakiler aranmadan içeri alındı. 

Grupların Adliye önündeki alanda bekleyişi sürüyor. 

Bu arada, sırt çantasında hediye paketlerine sarılmış boş gaz bombası kapsülü taşıyan bir gencin alana girmesine polis izin vermedi. Boş kapsüllere el koyan polis daha sonra genci vatandaşlar için ayrılan bölüme aldı. 

Otopsi raporu: Kafa travmasına bağlı beyin kanaması

Duruşmada  otopsi raporları okundu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumu otopsi raporunda, "Kişinin ölümünün kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve buna bağlı komplikasyonlardan kaynaklandığı, mevcut hastalık nedeniyle kullandığı ilaçların kafa travması nedeniyle ölümünü hızlandırdığı, kafa travması olmasaydı ölümünün gerçekleşmeyeceği" ifadeleri yer aldı.

İstanbul Adli Tıp Kurumunun raporunda ise "beyin kanaması ve sonrasında meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle ölümün gerçekleştiği, sağ omuz arka tarafındaki kırığın kişinin hayati fonksiyonlarına etkisinin orta derecede, kafa ve yüz bölgesine yönelik travmaların kişinin hayatını etkileyecek derecede olduğu" vurgulandı. 

Korkmaz'ın darp olayına bağlı yaralanması ile ölümü arasında illiyet bağı bulunduğu belirtilen raporda, "Kişinin kendinde mevcut kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle kullandığı ilaçların darp eylemi sonucu meydana gelen beyin kanaması olayını güçlendirdiği ve ölümünü kolaylaştırdığı oy birliği ile mütalaa olunur" görüşlerine yer verildi.

Anne Emel Korkmaz, otopsi raporları okunurken fenalaşınca yakınları tarafından salon dışına çıkartıldı. Anne Korkmaz, bir süre sonra tekrar salona alınarak duruşmayı takip etti.

Adalet yerini bulacak

Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, "İnşallah bu halkın sayesinde adalet yerini bulacak ve katiller en ağır biçimde cezalandırılacaktır" dedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından Anne Korkmaz, Adliye bahçesinde kendilerini destekleyen gruba yaptığı konuşmada,  oğlunun öldürülmesine karışanların kimsenin yüzüne bakamayacak hale geleceğini ifade ederek, "Bu ülkede adalet ne kadar var o tartışılır. İnşallah bu halkın sayesinde adalet yerini bulacak ve katiller en ağır biçimde cezalandırılacaktır. Bundan hiç şüphemiz yok" diye konuştu.

Öte yandan Gezi Parkı odaklı eylemlerde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert'in de aileleri de yaptıkları açıklamada, adaletin er ya da geç yerini bulacağını kaydetti.

Demirtaş: Sorgulama yapmak gerekiyor

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın davası öncesinde, "Ölenleri, kaybettiklerimizi geri getiremeyebiliriz ama bundan sonra toplumda barış içerisinde birbirimize sarılarak el ele, yürek yüreğe yaşayabilmenin tek yolu bu tür acı vakalarla, acı ölümlerle yüzleşebilmektir" dedi.

Ali İsmail Korkmaz davası duruşmasını izlemek için geldiği Kayseri Adliyesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bugün Kayseri Adliyesi'nde görülmekte olan Ali İsmail kardeşimizin katledilmesine dair duruşmayı izlemek için buradayız. Biliyorsunuz Gezi direnişi sırasında Eskişehir'de hunharca, insanlık dışı bir muameleyle dövülerek katledilen genç bir kardeşimiz. Elbette ki ölüm her canlının tadacağı bir sondur. Allah'ın emridir fakat genç bir insanın 19 yaşında bir insanın bu şekilde öldürülebiliyor olması Türkiye'de gelinen noktayı sorgulama, insanlık vicdanın geldiği vicdanı sorgulamak adına kendine soru sormasını gerektiriyor. Bir daha da Türkiye'de insanların birbirlerini linç kültürüyle, birbirini dövecek kadar öfkeyle, kinle yaklaşmayacağı bir ortamı yaratmayı ve yakalamamız gerekir."

Mahkemeden vicdanları rahatlatacak bir kararın çıkması beklediklerini dile getiren Demirtaş, "Ölenleri, kaybettiklerimizi geri getiremeyebiliriz ama bundan sonra toplumda barış içerisinde birbirimize sarılarak el ele, yürek yüreğe yaşayabilmenin tek yolu bu tür acı vakalarla, acı ölümlerle yüzleşebilmektir" diye konuştu.,

Demirtaş, Kayseri Adliyesindeki bu davada Türkiye toplumunun, "kendisine insanım diyen" herkesin ve kamu vicdanını rahatlatacak bir kararın çıkmasını umut ettiğini söyledi.

Selahattin Demirtaş, adliyeden ayrılırken de gazetecilerin soruları üzerine "Mahkeme elbette ki adil bir karar vermeli. Bu barbarca, vahşice işlenen cinayette suçu olan herkese hakkettiği cezayı vermeli. Ama asıl siyasetin de toplumda açılan bu yaranın giderilmesi noktasında mutlaka onarıcı bir işlev görmesi gerekir. Başbakan'ın özür dilemesi gerekir" dedi.

Salondan ayrıldılar

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, duruşmayı bir süre izledikten sonra salondan ayrıldılar.

Demirtaş ve Önder ile çok sayıda müdahil avukat da salondan çıktı.