AMASYA 

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Türkiye'de milletimizin karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin kafa yoran, zihinsel çaba içinde olan değerlerimizin bu sorunların çözümüne ilişkin önerilerini alma, değerlendirmelerini dinlemek önemli bir husustur" dedi.

Ala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Akil İnsanlar Heyeti ile yapacağı toplantıya kendilerinin de katılacağını belirtti.

Bu toplantının Türkiye'nin birikimini Türkiye'nin sorunlarıyla buluşturma toplantısı olduğunu ifade eden Ala, "Bu, Türkiye'nin birikimini Türkiye'nin sorunlarını çözmeye aktarma politikasının tezahürüdür. Bu, AK Parti politikalarının sonucudur. Türkiye'de milletimizin karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin kafa yoran, zihinsel çaba içinde olan değerlerimizin bu sorunların çözümüne ilişkin önerilerini alma, değerlendirmelerini dinlemek önemli bir husustur. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz" değerlendirmesine bulundu.

"Akil İnsanların tekrar sahaya inmesi gibi bir ihtimal var mı? sorusunu ise Bakan Ala, "Orada yapılacak değerlendirmeler sonucu kararlar alınacak. Nitekim daha önceki toplantılarda da değerlendirmeler yapıldı. Ondan sonra kararlar alındı. Akil İnsanları topluyoruz ama önce karar verip sonra toplamıyoruz. Onların değerlendirmeleri, önerilerini dikkate alarak onlarla birlikte karar alınacak ve uygulamaya konacaktır" şeklinde cevapladı.

Ala, CHP'nin yeni yargı paketi yasalaştığı takdirde konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağına ilişkin açıklamayla ilgili, "Biz onlara ilişkin Bakanlar Kurulu ve Meclis'te geniş değerlendirmeler yapacağız" dedi.

AK Partili İl Belediye Başkanları Toplantısı

Ala, hem Türkiye'nin merkezi idaresinin hem devletin hem de yerel yönetimlerin güçlenmesi yönünde politikalar izlediklerini belirtti.

Bu unsurların birbirinin alternatifi olmadığını anlatan Ala, şöyle konuştu:

"Bunlar birbirini tamamlayan unsurlardır. Hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın o ülkelerin hem merkezi hem de yerel yönetimleri güçlüdür. İkisi ayrı fonksiyonlar icra ederler. Altyapı yatırımları sosyal ve kültürel alandaki faaliyetleri, belediyelerin vatandaşla ilişkileri çok sağlam ve güçlü olursa elbette merkezi idare de devlet de o kadar güçlü olur ve uluslararası meselelerde inisiyatif alabilecek hale gelir. Bir alttaki kademenin yapacağı işi yapan bir mekanizma aslında 'kendi işini yapamıyor' demektir. Onun için bizim bu reform süreçlerinin de kademeleridir bu toplantılar. Bunlar reformcu AK Parti anlayışının kademeleridir. Buralarda tartışıyoruz ve sonra bunları uygulamaya aktarıp, reforma dönüştürüyoruz.

Ala, istişare etmeden, sormadan iş yapmadıklarını, yaptıkları işi bütün unsurlarıyla, katılımcılarıyla birlikte yaptıklarını dile getirdi.