ANKARA

John Kerry, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indikten sonra ABD Büyükelçiliği'ne giderek, 1 Şubat'taki terörist saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu için düzenlenen törene katıldı.

Büyükelçiliğin bahçesinde düzenlenen törene Akarsu'nun eşi ve çocukları ile bazı akrabaları katıldı. Törende ABD Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra Büyükelçi Francis Ricciardone, büyükelçilik çalışanları ve aileleri yer aldı.

Kerry törende, Mustafa Akarsu'nun gösterdiği kahramanlık dolayısıyla eşi Yasemin ve çocukları Sami ile Hilal'e Beyaz Saray tarafından çok az kişiye verilen "Thomas Jefferson Star" madalyonunu takdim etti.

Akarsu'nun ailesine ayrıca, bir Amerikan askeri tarafından Akarsu'nun hayatını kaybettiği gün ABDBüyükelçiliği'nde yarıya indirilen ABD bayrağı da verildi.

"Mustafa hem Türk halkının hem Amerikan halkının gurur kaynağı"

Törende bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Mustafa, bizim için hayatını kaybetti. Bu kapıları 20 yıldan fazla korudu. Sadece korumakla kalmadı, aynı zamanda kimseye boyun eğmedi. Mustafa, hem Türk halkının hem de Amerikan halkının gurur kaynağı oldu. Terörizm korkusu bu kapılara geldiğinde, Mustafa ve arkadaşları kahramanca hareket etti ve cesaretleriyle hayat kurtardı. Mustafa, bu kapıda hayatını kaybettiği gün benim de bakanlıkta ilk günümdü. Göreve başlarken yemin ettiğimde bu trajedi aklımda ve kalbimdeydi" dedi. 

"Onun hayalini gerçekleştirmek bizim görevimiz"

"Buradaki tüm Türk çalışanlarımızı ve dünyanın dört bir tarafındaki meslektaşlarımızı buradan selamlıyorum" diyen Kerry, şöyle devam etti:

"Meslektaşınız Mustafa hayaller kuran biriydi. Ankara'daki hayatını ve işini sevdiği kadar geleceği de sürekli düşünüyordu. Çocuklarına ABD'de eğitim fırsatı verme imkanı istiyordu. Mustafa bu planlarında o kadar istekliydi ki, bana söylendiğine göre arkadaşları ona bir lakap da takmışlardı. (Türkçe olarak) Yarı Amerikalı. Bugün onun bu hayalini gerçekleştirmek bizim görevimiz."

Kerry törende ayrıca, patlamada Mustafa Akarsu ile birlikte aynı kapıda görev yapan diğer güvenlik görevlileri Tuncay Avcı ve Şefik Soylu'ya da saldırıda olay yerinde bulunan gazeteci Didem Tuncay'ın hayatını kurtardıkları için "kahramanlık ödülü" verdi.