ANKARA - Bakan İslam, ''Türkiye'de Aile Yapısı Araştırmaları'' ile ilgili düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin, ''son günlerde yaşanan kadın cinayetlerine'' ilişkin sorularını yanıtladı.

''İnsanın en temel hakkı olan yaşama hakkını elinden alan bütün girişimleri bütün kalbimle lanetliyorum'' diyen İslam, bunları kabullenmenin mümkün olmadığını ifade etti.

İslam, ''Böyle bir şeye mazeret bulmak, mazeret aramak mümkün değil. Sebep ne olursa olsun aynı yastığa baş koyduğu insanın canını almak gibi bir teşebbüsü ya da hareketi hoş görmek, anlamaya çalışmak, affetmek içimden gelmiyor açıkçası'' diye konuştu.

Bunları anlamak ve sebepleri ortadan kaldırmak gerektiğini belirten İslam, ''Bizdeki bilgilere göre koruma altında öldürülen herhangi bir kadın yok. Ancak belli bir dönem koruma altında olup koruma kararı kaldırıldıktan sonra ya da kadının bu koruma kararının uygulanmasından vazgeçtikten sonra eşi tarafından öldürülen kadınlar var. Bunu düzeltmek isterim'' diye konuştu.

''Ceza sisteminde çok büyük bir sorun yok''

Bir gazetecinin ''Geçen günlerde korumasıyla öldürülen bir kadın olduğunu'' hatırlatması üzerine İslam, ''Aile Bakanlığı'nın koruma altına aldığı bir kadın değildi. Emniyet güçlerinin kendisine verdiği bir korumayla beraber öldürülen bir kadın vardı. O farklı bir durum'' dedi.

Bakanlık olarak koruma kararı aldıkları, kendi konukevlerinde korunan kadınlardan cinayete kurban giden hiçkimse olmadığını vurgulayan İslam, ''Bu bir başarı değil tabi ama sizin verdiğiniz yanlış bir bilgiyi düzeltmek için söylüyorum. Asıl başarı bu cinayetlerin tümünün ortadan kaldırıldığı an gerçekleşecektir'' diye konuştu.

Bakanlık, hükümet, devlet, parlamento olarak yapılması gerekenleri tespit ettiklerini ve yaptıklarını belirten İslam, bununla ilgili kanunların olduğunu, ağır cezalar içerdiğini anımsattı.

Bakan İslam, şunları kaydetti:

''Demek ki ceza sisteminde çok büyük bir sorun yok. Önlemler alınması bakımından bakarsak bize müracaat eden, şiddete maruz kalacağı endişesi taşıyan bütün kadınları ya koruma altına alıyoruz ya da korunmalarıyla alakalı tedbir kararları alıyoruz. Demek ki şiddete uğrayacağı şüphesi taşıyan kadınlar bize müracaat ettikleri taktirde Bakanlık olarak da gerekli tedbirleri alıyoruz.''

''Eğitim faaliyetlerini çok yönlü geliştirmeliyiz''

Onun dışında insanları bilinçlendirmek için birtakım eğitim faaliyetleri yaptıklarını belirten İslam, birçok kurumda seminerler verdiklerini aktardı.

Bu eğitimlerin yetmediğinin anlaşıldığını belirten İslam, ''Bunun yetmemesinin çok ciddi sebepleri var. Bütün dünyada artan bir eğilim şiddet. Türkiye de dünyanın bir parçası olarak ne yazık ki bundan nasibini alıyor. Demek ki eğitim faaliyetlerini çok yönlü geliştirmemiz gerekiyor. Sadece bizim yaptığımız eğitimler yeterli değil. Topyekün bir eğitim faaliyetine girmemiz gerekiyor. Değerler eğitimi ile ilgili yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Değerler eğitimine içinde bulunulan çağ nedeniyle önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken İslam, insanların birbirleriyle olan iletişimlerini gözden geçirmesi gerektiğini, empati yapmayı, saygı duymayı, nazik olmayı bu gibi değerleri kastettiğini söyledi.

İslam, ''Topyekün bir değerler eğitimi hatırlaması yapmamız gerekiyor. Bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var'' dedi.