ANKARA - Anayasa Mahkemesi, aile hekimlerine mesai saatleri dışında asgari 8 saat nöbet öngören düzenlemenin iptal istemini reddetti.

Danıştay 5. Dairesi, baktığı bir davaya ilişkin 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nun ilgili düzenlemesinin iptali istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Başvurunun ilk ve esas incelemesini birlikte yapan Anayasa Mahkemesi, aile hekimlerine, haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında asgari 8 saat, ihtiyaç halinde bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilmesini düzenleyen kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

Bu arada, Yüksek Mahkeme, 1.00 promilin üzerinde alkollü araç kullananlara 2 yıla kadar hapis cezası öngören kanun hükmünü de Anayasa'ya uygun buldu.

Antalya 8. Sulh Ceza Mahkemesi, baktığı bir davayla ilgili, söz konusu düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun, "Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı"nı düzenleyen 48. maddesinin, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında 2 yıla kadar hapis cezası öngören hükmüne yönelik iptal istemini reddetti.