İlimiz Doğubayazıt ilçemizin yedi kilometre güney doğusunda yer almaktadır. Beyazıt sancağı Birinci Dünya Savaşına kadar buradan idare edilmiştir. Yapımına 1685 yılında başlanmış olup ancak yüz yılda bitirilmiştir. Mimarı Ahıskalı ustalar olarak kayıtlarda geçmektedir. Doğu batı ekseninde 7600 metrekare yer kaplamaktadır. Birlik olmamakla beraber katlar bazen bir bazen iki bazen de üç katlı inşa edilmiştir. Sarayda olması gereken ne varsa burada da düşünülmüş ve bina edilmiştir. Örnek olarak aşevi, hamam, kütüphane, cami, uşak seyis odaları, muhafız odaları, oturma odaları, kiler gibi bir sarayda bulunması gerekli ne varsa bu sarayda da yapılmıştır. Saraya giriş doğu istikametindendir.

MİMARİ OLARAK

Sarayın tarihi nitelikteki kapısı Selçuklu dönem mimarisi baz alınarak yapılmıştır. Kapı kabartmalar ve bitki motifleriyle zenginleştirilmiştir. Bu yapı güzelliği, haşmeti ve kudreti yansıtmaktadır. Bu yapı derinlemesine incelendiğinde yaptıran şahsın kendi güç kuvvetini çevresindekilere ve devlete yansıtmak istediği gözlemlenmektedir. Baninin kendini ispatlama çabasıdır. Taş duvarlar arasındaki boşluklar ısıtmanın tek yerden yapıldığını göstermektedir. Osmanlı devleti zamanında Ağrı ilinde yapılan en önemli mimari eser niteliği taşımaktadır. Bu yapıda Selçuklu ve Osmanlı yapı tarzına ek olarak Barok tarzından da faydalanıldığı belirlenmiştir. Çağının en ileri tekniğiyle inşa edilmiş olup; Türk kültürünü muhtevasında barındırmaktadır.

ULAŞIM OLARAK

Ağrı uçak bileti Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve bu ilde bulunan Ahmed-i Hani havaalanına uçakla seyahat etmeniz mümkündür. Ankara bir saat kırk beş dakika İstanbul ise üç saate yakın sürmektedir. Ağrı otobüs bileti olarak hemen hemen kavşak noktalarındaki ve büyükşehirlerdeki illerimizden sürekli olarak otobüs bileti bulmanız mümkündür. Kesinlikle bir ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

İLİMİZ HAKKINDA

Ağrı Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ilimizdir. İsmini de 5165 metre yüksekliği ile ağrı dağından almaktadır. Bu ilimizin ismi 1938 yılına kadar Kara köse iken Ağrı dağına atfen bu ilimizin ismi Ağrı olarak değiştirilmiştir. Yedi tane ilçesi bulunmaktadır. Bunları sayacak olursak Doğubayazıt, Patnos, Tutak, Hamur, Eleşkirt, Taşlıçay, Diyadin'dir.2014 Nüfus sayımında nüfusu 549000 olup sürekli olarak dışarıya göç verdiğinden nüfusu azalmaktadır. Ülkemizin en soğuk bölgelerinin başında gelmektedir.

TURİZM AÇISINDAN

Turistik yerler olarak Diyadin ilçesinde Meya (günbuldü) Mağarası, Küçük ağrı dağı etrafında bulunan Buz mağarası, Doğubayazıt ta Urartu Kalesi, Hamur ilçesindeki Hamur kümbeti, Ağrı dağı Beyazıt eski camisi, Diyadin kaplıcaları, İshak Paşa sarayının üst kısmında Ahmet Hani türbesi gezilip görülecek turistik mekânlardandır.