ANKARA - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, ''Etkin Bir Afet Risk Yönetimi İçin Kapasite Geliştirilmesi'' projesi kapsamında Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Bölüm Başkanı Norihito Yonebayashi ile işbirliği anlaşması imzalandıklarını bildirdi.

AFAD tarafından yürütülecek proje kapsamında, doğal ve insan kaynaklı (teknolojik) afet risklerinin tespit edileceğini belirten Oktay, hazırlanacak kılavuzlarla 81 ilde uygulanabilecek afet öncesi zarar azaltma çalışmaları esaslarının oluşturularak, ulusal standartların belirleneceğini söyledi.
Afet ve acil durumlara ilişkin bütün hazırlıkların önceden tamamlanmasına yönelik çalıştıklarını dile getiren Oktay, ''Risk haritaları çıkararak,
afet ve acil durumlarda kaosa veya karmaşaya sebebiyet vermeden, zaman kaybetmeden 'sıfırıncı dakikayı' planlamak arzusundayız'' dedi.
Birçok ülkeyle farklı projeleri hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Oktay, ''Japonlarla yaptığımız işbirliğiyle risk yönetimi konusunda kapasite geliştirilmesini amaçlıyoruz. Türkiye'de yapılan
afet çalışmalarının yüzde 70-80'i afet esnası ve sonrasına dönük. Biz artık hazırlık ve tedbirlerle, tehlikelerin afet öncesi önlenmesini istiyoruz'' dedi.