DİYARBAKIR - Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lice'deki olay yerinde savcının tahkikatının sürdüğünü belirterek, adli ve idari soruşturmanın süreceğini ifade etti.

Olayda hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'ın cenazesinin bugün Diyarbakır'da defnedileceğini belirten Kıraç, "Ölen vatandaşımız için başsağlığı diliyoruz. Cenazeleri için son görevlerini yapacaklar, takip ediyoruz. Yaralıların da tedavileri sürüyor. Tedavileri süren 4 yaralı var" dedi.

Vali Kıraç, "Sükunet istiyoruz. BDP milletvekilleri ile görüştük. Onlar da cenazeye katılacaklar. Onlar da sükunet çağrısında bulunuyorlar" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Valisi
Kıraç, dün yaptığı açıklamada da, Lice ilçesinin Kayacık köyünde mevcut bir jandarma karakolunun bulunduğunu, karakolun eski ve yıkılma noktasına geldiği için yenileme kararı alındığını belirterek, karakol inşaatının sürdüğünü söyledi.

Dün öğleden sonra 15.30 civarında Diyarbakır, Lice ve civar köylerden 200-250 kişilik grubun karakolu protestoya gittiğini belirten Kıraç, oradaki inşaatta çalışan insanlar için kurulmuş olan çadırların molotofkokteyli ile ateşe verilerek yakıldığını, karakola el yapımı bomba ve molotofkokteyli ile bir saldırı başlayınca jandarmanın da hadiseye müdahale etmek için havaya ateş açtığını ve arbede yaşandığını bildirdi.

Sağduyu çağrısı

"Süreci sabote ve provoke etmek isteyen değişik gruplar olabilir" diyen Kıraç, "Bu provokeyi kim hangi gerekçeyle yapıyorsa yapsın, mutlaka idari ve adli soruşturmalar sonrasında ortaya çıkacaktır. Özellikle vatandaşlarımızın sükunetini bozmadan bölgedeki huzur ve güven ortamını devam ettirmesi için üzerine düşen görevi mutlaka eksiksiz yerine getirmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

9 karakol kapatıldı

"Bu müessir hadiseden dolayı yapılması gereken adli ve idari işlem mutlaka yapılacaktır" diyen Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet hizmetlerini yürütürken kamu binalarına ihtiyaç duyuyor. Nasıl hükümet konağımız varsa bizim, polis bölgesinde polis karakolları, jandarma bölgesinde de jandarma karakolları var. Diyarbakır'da son dönemlerde ihtiyaç kalmadığı için 9 karakolumuzu kapattık. Halen 15 karakolumuzun yenileme ihtiyacı olduğu için bunlardan 6'sı ihalesi yapıldı. Bunlardan biri de saldırıya uğrayan Kayacık karakoludur. İnşaatlar devam edecektir. 

İstanbul'da protesto 

Öte yandan Lice'de yaşanan olaylar Kadıköy, Beşiktaş ve Kağıthane'de protesto edildi.

Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda toplanan protestocular, Kuşdili Caddesi'nden Boğa Heykeli önüne yürüdü.

Ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla Lice'de yaşanan olayları protesto eden küçük grup, çeşitli sloganlar attı.

Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda toplanan bir başka grup ise Beşiktaş Köyiçi Meydanı'ndaki  Kartal Heykeli'ne yürüdü. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, daha sonra buradan ayrıldı.

Kağıthane Nurtepe Mahallesi'nde toplanan bir grup da sloganlar eşliğinde Lice'de yaşanan olayları protesto etti. 

Örtbas edilmemeli

Hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'ın cenazesi, aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat'ın aralarında bulunduğu grup tarafından konvoyla Diyarbakır'a getirildi. 

Kışanak,  gazetecilere yaptığı açıklamada, ailesinin isteği üzerine Medeni Yıldırım'ın cenazesinin Diyarbakır'da defnedileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Fakat şunu söyleyeyim bu olay örtbas edilebilecek bir olay değil. Bütün köylüler tanık, yaşananlar ortada. Sivil savunmasız insanlar en demokratik hakları olan gösteri hakını kullanmıştır. Basın açıklaması yapıp, basın açıklaması bittikten sonra dağılmak üzereyken üzerlerine ateş açılmıştır. Bunu hiçkimse çarpıtmasın. Kaymakam, vali bu olayın üstünü örtmeye kalkmasınlar, hepsi altında kalırlar."

Kışanak, yaptığı yazılı açıklamada da şöyle dedi:

"Tek amacı karakol inşaatını protesto etmek olan bir halkın üzerine ateş açılmış olması resmen bir katliam girişimidir. Halkımız, sağduyusunu korumalı ve provokasyonlara gelmemelidir. Ancak şu da bilinmelidir ki bu alçakca saldırının hesabı sorulacaktır. Bu kanlı saldırıyı gerçekleştirenler, emri verenler, bu provokasyonu tertipleyenler derhal yargı önüne çıkartılmalıdır. Vali, kaymakam, komutan bu saldırının doğrudan sorumlusudur. Derhal görevlerinden alınmalıdır."