ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kişisel Verilerin Koruma Kanunu Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü ve TBMM'ye sevk edileceğini belirterek, "Bu kanun fişlemenin panzehiridir. Fişlemeyi önlemek, kişisel verilerin hukuka uygun şekilde işlenmesini sağlamak ve buna aykırı davrananları cezalandırmak için getirilmiş bir kanundur, fişlemeye son verme kanunudur" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, AA'ya yaptığı açıklamada, HSYK seçim usülünün kaldırılmasının kendisinin en büyük arzusu olduğunu dile getirdi.

HSYK'daki seçim usulünün, HSYK'ya da hakim ve savcılara da büyük zarar verdiğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:

"İki seçim yaptık, iki seçim de yargıdaki bölünmüşlüğü, ayrışmayı, kutuplaşmayı artırmaktan başka bir sonuç doğurmadı. Onun için HSYK'nın bu seçim usulünün derhal değiştirilmesi lazım. Siyasi partilere de çağrıda bulundum, buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum, HSYK ile ilgili seçim sistemini gelin birlikte değiştirelim. 2018'de HSYK'da yeni seçim olacak. 2018'de aynı usulde bir HSYK seçimi yapmayalım. En büyük dileğim, 2018'de bu seçimin yapılmadığı bir Türkiye'ye gelmektir. İnşallah siyasi partilerimizle bu konuda bir uzlaşma zemini buluruz ve Anayasamızı 2018'e gitmeden değiştirme imkanı buluruz diye düşünüyorum. Yargı konusunda siyasi partilerle anlaşabileceğimiz, anlaşamayacağımız konular var. Bu normaldir ama anlaşıp anlaşamadığımız konular ne olursa olsun ama HSYK'nın seçim usulü konusunda mutlaka anlaşmamız gerektiğine inanıyorum. İnşallah böyle bir anlaşma olur."

"Kişisel verilerin hukuka uygun işlenmesini sağlamak için geliştirilmiş bir kanundur"

Bakan Bozdağ, kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü ve TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.

Tasarının insan hakları bakımından önemine işaret eden Bozdağ, 2010 Anayasa referandumunda kişisel verilerin korunması hakkının Anayasa'ya konduğunu anlattı. Ancak bununla ilgili yasal düzenlemenin yapılamadığını belirten Bozdağ, Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nun, kişilerin onur ve haysiyetini, kişilerin hem genel hem de nitelikli verilerini koruyan anayasa niteliğinde bir kanun olduğunu vurguladı.

Konunun, bazı basın yayın organlarınca "fişleme kanunu geliyor" şeklinde takdim edildiğine dikkati çeken Bozdağ, "Bunun bir algı operasyonu olduğunu ve bu haberi yapanların bilmeden yaptıklarını, eğer bilerek yapıyorlarsa çok büyük bir ahlaksızlık yaptıklarını buradan ifade etmek isterim. Çünkü bu kanun fişlemenin panzehiridir. Fişlemeyi önlemek, kişisel verilerin hukuka uygun şekilde işlenmesini sağlamak ve buna aykırı davrananları cezalandırmak için getirilmiş bir kanundur, fişlemeye son verme kanunudur" diye konuştu. 

İstinaf mahkemeleri Temmuz'da faaliyette 

Adalet Bakanı Bozdağ, istinaf mahkemelerine ilişkin kanunun 2004'te çıkarıldığını, aradan geçen yıllara rağmen istinafın faaliyete geçirilemediğini söyledi.

20 Temmuz itibariyle istinaf mahkemeleri hem adli yargıda hem idari yargıda fiilen faaliyete başlayacağının altını çizdi.