ANKARA

1. Abdülhamid dönemi sadrazamlarından Halil Hamid Paşa'nın 7. kuşaktan torunu Destine Bükey, Ankara'daki tarih kokan evinin her köşesinde o dönemlerden kalan ayrıntılara yer vermiş.

Destine Bükey, anne ve babasından o dönemlerle ilgili daha fazla bilgi almadığı için pişman olduğunu belirterek, ''Şimdi o dönemleri ancak kitaplardan okuyarak öğrenebiliyorum. Şimdiki aklım olsa daha çok soru sorardım'' dedi.

İstanbul'da 1930 yılında doğan Bükey, asıl mesleği arzuhalcilik olan Halil Hamid Paşa'nın, güzel yazısının dikkati çekmesiyle Babıali'ye (sadrazamlık binası) çağrıldığını anlatarak, ''Halil Hamid Paşa böylece Babıali'ye giriyor ve sadrazamlığa kadar yükseliyor" diye konuştu.

Halil Hamid Paşa'nın çok aydın ve yenilikçi bir sadrazam olduğunu kaydeden Bükey, ''Bir takım yenilikler getiriyor, ancak bundan rahatsız olanlar, 'senin yerini almak istiyor' diyerek fitne ile padişaha şikayet ediyorlar. 1. Abdülhamid de kafasını kestiriyor. Tarih der ki, 1. Abdülhamid bir karısı öldüğünde, bir de Halil Hamid Paşa'nın kafasını kestirdiğinde ağlamış. Sonradan yazık ettiğini düşünerek çok üzülmüş'' dedi.