Genelkurmay Başkanlığından yapılan haftalık bilgilendirmede, yurt içinde bölücü terör örgütüne karşı sürdürülen mücadele ile Fırat Kalkanı Harekatına ilişkin bilgi paylaşımında bulunuldu.

Buna göre, Mardin'in Nusaybin ilçesinde Suriye'ye açılan tünele ilişkin de bilgi ve fotoğraflar paylaşıldı. Bilgi notunda, son dönemde sınır fiziki güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi sonucu sınır hattından rahat geçiş yapamayan terör örgütü PKK/PYD tarafından, hudut hattındaki modüler duvar engelini aşmak amacıyla Suriye'den Türkiye'ye doğru açılan tünelin, kurumlar arası güçlü iş birliği ve keşif/gözetleme faaliyetlerinin yoğunlaştırılması sonucu zeminden 7 metre derinlikte tespit edildiği bildirildi. 

Tünelin yaklaşık 1,5 metre çapında, yer yer içinde normal boylu bir insanın rahat yürüyeceği büyüklükte olduğu aktarılarak, en büyük kısmı Suriye tarafında olan tünelin belli bir noktada sonra kamyon lastikleriyle tuzaklanmış olabileceği için güvenlik güçlerinin ortak çalışması sonucu imha edildiği belirtildi.

41 terörist etkisiz hale getirildi

Bilgi notunda, teröristle mücadele harekatına, 27 Ekim- 2 Kasım arasında, bölücü terör örgütünün yaz kış sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullanması sebebiyle büyük önem taşıyan bölgelere yönelik, özellikle Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı'da teröristlerin temizlenmesi ve kış tertiplenmesine geçmesini engellemek amacıyla aralıksız devam edildiği kaydedildi.

Buna göre, güvenlik güçlerince 27 Ekim - 2 Kasım'da Hakkari'nin Çukurca ve Şemdinli ilçesi, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Bestler-Dereler ve Ayvalık bölgeleri ile Diyarbakır'ın Lice ve Hani, Bingöl'ün Kiğı ve Genç, Batman'ın Kozluk ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda, 41 terörist etkisiz hale getirildi.

Ayrıca 8 el yapımı patlayıcı (EYP) ile 2 makineli tüfek, 1 roketatar, 1 keskin nişancı tüfeği, 5 piyade tüfeği, yaklaşık 158 ton amonyum nitrat, çok miktarda değişik çap ve cinste mühimmat ile patlayıcı yapımında kullanılan kablo, fünye ele geçirildi. 

Operasyonlarda ve bölücü terör örgütü mensuplarının saldırılarında 11 güvenlik görevlisi şehit olurken, 15 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Boru hattına sabotaj

Ayrıca bu operasyonlar sonucunda silah, mühimmat kaybeden ve barınma alanları kullanılamaz hale getirilen bölücü terör örgütü mensupları, Ağrı'nın Doğubayazıt ve Pullutarla mevkisinden geçen BOTAŞ doğalgaz boru hattına sabotaj düzenledi.

Operasyonlar sayesinde bölücü terör örgütüne ait pek çok sayıda sığınağın kullanılamaz hale getirildiği ve muhtelif tipte yaşam ve gıda malzemesinin imha edildiği belirtilen bilgilendirme notunda, "Böylelikle bölücü terör örgütünün kış aylarını geçirebilmek amacıyla yapmış olduğu hazırlıklar büyük oranda çökertilmiş ve vurulan bu ağır darbe ile müteakip bahar aylarında icra etmeyi düşündüğü pek çok hain faaliyet de şimdiden bozguna uğratılmıştır. Hayatta kalmayı başaran ve kaçınılmaz sonları malum örgüt üyeleri, önümüzdeki günlerde donma ve açlık tehdidi ile yüz yüze kalacaklardır." ifadeleri yer aldı. 

Fırat Kalkanı Harekatı

Genelkurmay Başkanlığınca 24 Ağustos 2016 tarihinden itibaren yürütülen "Fırat Kalkanı Harekatı" kapsamında da 27 Ekim - 2 Kasım arasında TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu, Azaz-Cerablus arasında bulunan 5 meskun mahal ve 40 kilometrelik alan ile toplamda 169 meskun mahal ve bin 345 kilometrelik alanda kontrolü sağladı.