ANKARA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, özellikle Halep ve Azez bölgesinde ekmek kuyruğundaki insanların dahi öldürüldüğü bir sürecin yaşandığını söyledi.
Bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Oktay, bugün itibarıyla Türkiye'de misafir edilen Suriyeli sayısının 66 bini aştığını kaydetti.
Oktay, Suriyelileri misafir olarak gördüklerini ifade ederek, onları imkanlar ölçüsünde rahat ettirmeye çalıştıklarını belirtti.
Şu anda 8 çadır kent ile bir konteyner kentin faal olduğunu bildiren Oktay, 4 ilave kampın da inşa çalışmalarının sürdüğünü, bunların 10 gün içinde tamamlanacağını söyledi.
Suriyelilere sunulan hizmetin Türkiye'ye maliyetinin yeni kamplarla 300 milyon dolara yaklaşacağını belirten Oktay, son bir buçuk aydır Dışişleri Bakanlığı kanalıyla uluslararası yardımlar için ihtiyaçların bildirildiğini söyledi.
Asıl maliyetin, kampların kurulumu, altyapılarının hazırlanması ve toplam aylık işletme giderleri olduğunu dile getiren Oktay, şunları kaydetti:
''BM'den ve son olarak ABD'den belirli yardımların geleceği konusunda açıklama oldu, ancak şu ana kadar henüz girmiş bir şey yok, vaatler, sözler var. Türkiye'nin farkı burada öne çıkıyor. Türkiye olarak biz özellikle uluslararası boyutta çok hızlı karar veren, hızlı hareket eden bir yapıdayız. İhtiyaca cevap vermeyle ilgili, diğer ülkeler boyutunda, BM'deki mekanizmaları da düşündüğümüzde, onun çok ötesinde bir boyuttayız.''
Suriyelilere yardım konusunda uluslararası kamuoyuna da seslenen Oktay, ''Bu Türkiye'nin ötesinde bir olaydır, herkesin elini taşın altına koyması gerekir'' dedi.