İSTANBUL

İHH İnsanı Yardım Vakfı, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ve Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin de (Özgür-Der) aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, 28 Şubat döneminde yargılanan ve mahkum olanların serbest bırakılmasını istedi.

Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda bir araya gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşunun üyeleri, parkın çeşitli yerlerine "Başörtüsüne uzanan eller kırılır", "Ayasofya ve Salih Mirzabeyoğlu'na özgürlük", "İstikbal İslam'dadır" pankartları astı.

Grup adına basın açıklaması yapan Mahmut Ali Bayram, 28 Şubat döneminde yaşananlara değinerek, "Üniversitelerde ikna odaları kurularak yalnızca inancından dolayı başlarını örten kardeşlerimiz, okuldan atılmış, mesleklerinden ihraç edilmiş, dışlanmış, ikinci sınıf insan muamelesine tabi tutulmuştur" dedi.

O dönemde birçok sivil toplum kuruluşunun yasa dışı ilan edildiğini ve fişlemelere maruz kaldığını belirten Bayram, "Başta mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu olmak üzere birçok mütedeyyin insan, sözcüsü oldukları toplumun kurbanları seçilerek inançlarının bedelini ödemek borcuyla yüz yüze bırakılmış ve brifingli yargı cenderesinde idam cezasına çarptırılarak 5 metrekarelik hücrelere atılmışlardır" diye konuştu.

Bayram, demokratikleşme paketiyle birşeylerin düzelmeye başlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Artık darbeler ve baskı kültürü bütün yönleri ile son bulmalı ve failleri gerçek anlamda hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır. İnancımızın üzerinden tanklarla geçmeye çalışanlara inat, Salih Mirzabeyoğlu ve tüm mazlumlara özgürlük."

''Salih Mirzabeyoğlu'' olarak tanınan İBDA/C davası hükümlüsü Salih İzzet Erdiş'in avukatı Hasan Ölçer de darbelerle hesaplaşmak için öncelikle darbelerinin sonuçlarıyla hesaplaşmak gerektiğini söyledi.

Ölçer, 28 Şubat'ı yapanlar yargılanırken diğer taraftan 28 Şubat mağdurlarının cezaevinde bulunduğu ve bunun hukukta izahının olmadığını dile getirdi.

28 Şubat mağdurlarının serbest bırakılması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Ölçer, açıklanacak demokratikleşme paketiyle mağdurlarının özgür olmasını beklediklerini aktardı.

28 Şubat'ın Anadolu insanının inancına yapılan bir askeri darbe olduğunu söyleyen Ölçer, "28 Şubatla hesaplaşmak, darbelerle hesaplaşmak, bunun sonuçlarıyla hesaplaşmaktır. Bunun sonuçlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kamuoyunun ve Anadolu Türk insanının gerekli hassasiyetleri göstermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Zaman zaman tekbirlerin getirildiği basın açıklaması, diğer sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin konuşmalarıyla son buldu.