ANKARA

28 Şubat Davası'nın 22. duruşması sona erdi.

Tutuklu sanıklar ve avukatlarının tahliye talepleri ile Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in bu taleplere ilişkin görüşünü soran mahkeme heyeti, daha sonra yaklaşık bir buçuk saat müzakerede bulundu. Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, müzakerenin ardından ara kararları açıkladı. 

Buna göre mahkeme, tutuklu sanıklardan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile Hayri Bülent Alpkaya, Metin Yaşar Yükselen, Yıldırım Türker, Yücel Özsır, İsmail Ruhsar Sümer, Oğuz Kalelioğlu ve Muhittin Erdal Şenel'in tahliyelerine karar verdi.

TBMM Genel Sekreterliğinden, 54. Hükümetin görev süresi boyunca iktidar partisinden istifa eden milletvekilleri ile istifa tarihlerini soracak mahkeme, 54. Hükümetin protokolünü de isteyecek.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığına müzekkere yazılarak, müşteki Tamer Tatar'ın savcılığa ibraz ettiği CD'lerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma olup olmadığını soracak, soruşturma varsa bunların suretini talep edecek.

Genelkurmay Başkanlığından 24 Ocak 1997'de Gölcük'te yapıldığı belirtilen genişletilmiş aylık komutanlar toplantısında Fevzi Türkeri'nin verdiği brifingin metni de istenecek.

Mahkeme, sanıklardan Abdullah Kılıçarslan'ın yeniden tutuklanması istemiyle yapılan itirazın reddine karar verirken, ilk hafta iddianameyi okuyan TRT spikerlerinin her birine 700, sonraki haftalarda okuyanlara ise bin 750 lira ödenmesini kararlaştırdı.

Tutuklu sanık sayısı 20


Son tahliyelerle dava kapsamında tutuklu olan 20 sanığın isimleri şöyle:

Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Kenan Deniz, Vural Avar, İdris Koralp, Çetin Dizdar, Ayhan Cansevgisi, Orhan Yöney, Köksal Karabay, Hüsnü Dağ, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık, Refik Zeytinci, Altaç Atılan, Aydan Erol, Ruşen Bozkurt, Ünal Akbulut, Cengiz Çetinkaya ve Tevfik Özkılıç.