ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güven Sağlık Kampüsü ve "Göğüs Göğüse Kalp Kalbe Çanakkale Sergisi"nin açılış törenine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, açılışı yapılan sağlık kampüsünün, tam teşekküllü hastanede bulunması gereken bölümleri, en modern donanımları bünyesinde bulundurduğunu ve arzu ettikleri hastane modeline uygun bir yapı olduğunu bildirdi.

Sağlık kampüsünün Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçen Küçükel ailesini kutlayan Erdoğan, Güven Hastanelerinin kurucuları doktor Ahmet Küçükel ve Doktor Aysun Küçükel’i rahmetle andığını söyledi.

Erdoğan, 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiklerinde Türkiye’yi 4 temel taş üzerinde yükseltme sözü verdiklerini hatırlatarak, bunları "eğitim, sağlık, adalet, emniyet" diye ifade ettiklerini anlattı. Geriye dönüp baktığında, sağlık alanının en büyük başarıların elde edildiği alan olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Artık köylüsü, şehirlisi, işçisi, memuru, hiçbir ayrım olmadan istediği hastaneden gidip bu hizmetleri alabiliyor. Ayrımcılığın bu alanda sona erdiği bir dönemi yaşıyoruz.

Sadece kamuda değil, özel sektörde aynı şekilde sağlık alanında bu ön açılması olduktan sonra, çok büyük ilerlemeler yaşandığına şahit oluyoruz. Dünkü Türkiye’de hastaneler o bölünmüşlüğün acısını yaşarken, şimdi dünyaya hizmet verir hale geldi. Artık Avrupa'dan buraya tedavi için, ameliyat için gelen hastalar var. Avusturya'dan, Hollanda'dan, İskandinav ülkelerinden yoğun bir şekilde ülkemize hastalar gelmeye başladı. İnanıyorum ki çok kısa süre sonra bu çok daha ileri bir noktaya gelecek."

"2 bin 500 yeni sağlık tesisini ülkemize kazandırdık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut hastanelerin baştan aşağıya yenilendiğini, 2 bin 500 yeni sağlık tesisinin Türkiye’ye kazandırıldığını, sağlık çalışanlarının sayısını 178 binden 780 bine çıkartarak, bu alandaki eksikliği büyük ölçüde tedavi ettiklerini anlattı.

Erdoğan, 2 tanesi Ankara Etlik ve Bilkent’te olmak üzere büyükşehirlerin bir kısmında şehir hastaneleri kurduklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Sağlık eğitiminde uzmanlaşmayı teşvik ederek, daha da ileri bir hizmet standardını hedefliyoruz. Genel sağlık sigortası ile sağlık hizmetlerinin finansmanı konusunda adeta bir devrim yaptık. Her vatandaşımız ya ailesi ya kendisi doğrudan genel sağlık sigortası sistemine dahil ediliyor. Primini kendi ödeyebiliyorsa kendi ödüyor, ödeyemiyorsa devlet onun adına kademeli olarak bu primi yatırıyor. Ama hiç kimse sistemin dışında kalmıyor. ABD’de Başkan Obama buna benzer sistemi getirmek için çok uğraştı, ancak kısmen başarılı oldu.”

Bu konu ile ilgili bir anısını paylaşan Erdoğan, Sultanahmet Camisi'nde kıldığı Cuma namazı sonrasında, çıkışta turistlerle konuştuğunu anlattı. Erdoğan, "Çıkışta turistler, orada birikmişler, beni görünce biraz el kol hareketi yaptılar. Ben de yaklaştım yanlarına. Meğerse, benim o hafta ABD'ye gideceğimi biliyorlar. Bana dediler ki: 'Siz bu sağlık reformunu nasıl yaptınız?' Ben de biraz anlattım, hatırlattım. 'Bunu Sayın Obama'ya da anlatın olur mu?' dediler" dedi.

Kendisinin de ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede, bu konuları da ele aldıklarını dile getiren Erdoğan, "Fakat, tabii oradaki olumsuz refleks Sayın Obama'nın işini gerçekten çok zorlaştırdı ve kısmen halledebildi, tamimiyle halledemedi" diye konuştu.

"Örnek alarak benzer sistemleri kurmaya çalışıyorlar"

Erdoğan, şimdi Avrupa ve dünyanın pek çok ülkesinden, Türkiye'de uygulanan sağlık sistemi ve sağlık hizmetlerini incelemek amacıyla ziyaretler gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bizi örnek alarak, kendi ülkelerinde benzer sistemleri kurmaya çalışıyorlar. Eksiklerimiz yok mu? Var. Ama bu eksikler de artık değişmesi kolay bir zemine oturdu. Eskiden, bizim vatandaşlarımız daha iyi sağlık hizmeti alabilmek için yurtdışına giderdi. Şimdi, yurtdışından her yıl on binlerce yüzbinlerce hasta ülkemize geliyor.

Bizim doktorlarımız, bizim hemşirelerimiz, bizim sağlık personelimiz daha iyi hizmet veriyor da onun için geliyorlar. Bu da bir gerçek. Hamdolsun, bugünleri gördük. İnşallah, bundan sonra daha iyi olacağız."

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bize göre, vatandaşına en iyi eğitimi vermeyen devlet, başarısız bir devlettir. Vatandaşına, en iyi sağlık hizmetini vermeyen devlet, başarısız bir devlettir. Vatandaşına, emniyette, adalette başarılı örnekler sergilemeyen devlet, aciz bir devlettir. Vatandaşının yollarını, altyapısını yapamayan bir devlet, adeta yok sayılabilecek bir devlettir. Ama artık Türkiye, bunları aşmış ve hızla geleceğe yürüyen, aydınlık yarınların yeni Türkiyesi'ni kuran bir devlet durumundadır."

Erdoğan, Güven Hastanesi Çayyolu Sağlık Kampüsü'nün Ankara'ya ve Türk milletine hayırlı olması dileğinde bulundu.

Erdoğan, açılış töreninin ardından beraberindeki heyetle Güven Sağlık Kampüsü'nü gezdi.