ANKARA - Müebbet hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili soruşturmalarda zaman aşımı süresini 20 yıl olarak öngören 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturmada zaman aşımı 17 Şubat'ta, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'da 17 Nisan'da, Jandarma Binbaşı Ahmet Cem Ersever'de ise 4 Kasım 2013'te dolacak.
Soruşturmaların zaman aşımına uğramaması için, ''fail'' olarak bir kişinin ifadesinin alınması, savcılığın iddianame hazırlaması ve mahkemenin de iddianameyi kabul ederek kovuşturma başlatması gerekiyor.

Orgeneral Eşref Bitlis

Güvercinlik Askeri Havaalanı'ndan 17 Şubat 1993'te kalkan uçak, kısa süre sonra şüpheli şekilde düşmüş, Orgeneral Eşref Bitlis hayatını kaybetmişti.
Bitlis'in ölümüne ilişkin soruşturmada zaman aşımı 17 Şubat 2013'te sona eriyor.

Turgut Özal'ın ölümü

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 17 Nisan 1993'te ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, aralarında Özal'ın eşi Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal ile hastaneye kaldırıldığında müdahale eden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin ''tanık'' sıfatıyla ifadesine başvurdu.
Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmada zaman aşımı 17 Nisan 2013'te doluyor.

Ersever cinayeti

Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü soruşturmalar arasında, 4 Kasım 1993'te cesedi Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulunan Jandarma Binbaşı Ahmet Cem Ersever'in ölümü de yer alıyor.
Ersever soruşturması da yeni bir gelişme olmaması durumunda 4 Kasım 2013'te kapanacak.