DİYARBAKIR - Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, terör olayları yüzünden köylerinden ayrılarak farklı bölgelere göç eden ailelere, muhtarlar ve kanaat önderleri aracılığıyla köylerine geri dönüp, üretim sürecine yeniden dahil olmak isteyip istemediklerini sordu.

Bunun üzerine göç ettikleri Bursa, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Adana ve Mersin gibi illerde yaşayan yaklaşık 10 bin aile, köylerine dönmek istediklerini dilekçeyle Kurul'a bildirdi.

Aileler dilekçelerinde, doğdukları topraklarda yeniden tarım ve hayvancılık yaparak üretime dahil olmak istediklerini belirtti.

Bir ayda toplanan 10 bin dilekçe Kalkınma Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Merkezi'ne gönderildi.

Barışa susadı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin yürüttüğü çözüm sürecinin taktire şayan olduğunu ve sonuna kadar desteklediklerini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bölge insanı barışa susadı. Bölgede yaşanan sıkıntılara taşra teşkilatı olarak tanık oluyoruz. Ekilemediği için atıl kalan araziler, boş kalan köyler, ürettiği ürüne pazar sıkıntısı yaşayan köylüler... Süreç başarıyla sonuçlanırsa tarımsal üretim artışıyla refah seviyesi yükselecek.

Diyarbakırda 7 milyon hektar kullanılabilir tarım arazisi, 49 bin de çiftçisi var. İnsanların toprağını yeniden işlemesiyle tarımsal üretimde verim 10 katına çıkacak. Herkes huzurla kendi işi olan çiftçilik ve hayvancılık yapacak. Böylece tarımsal üretim, tarımsal sanayi ve istihdam artacak."